Nyheter

Basert på oppdretternes innrapporterte tapstall av laks i sjøfasen – 62,7 millioner laks – har Havforskningsinstituttet kommet fram til at gjennomsnittsdødeligheten var på 16,7 prosent i fjor. Foto: Gorm Kallestad | NTB

Bærekraftsbarometer for laks

Et årlig barometer som skal fortelle hvordan det står til med bærekraften i den norske havbruksnæringen, er under utvikling.

Publisert Sist oppdatert

På oppdrag fra Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF) er Nofima i gang med et forprosjekt, som er starten på å utvikle et årlig bærekraftbarometer for norsk lakseoppdrett.

– I Norge har vi i dag ofte et endimensjonalt fokus på miljø, og da gjerne på noen få miljøindikatorer når vi snakker om bærekraft innen havbruk. Økonomiske og sosiale forhold tas sjelden med. Derfor ønsker vi å bidra til å lage en samlende bærekraftsanalyse, som forteller hvordan det står til i den norske havbruksnæringen, sier administrerende direktør Geir Andreassen i FHF.

Det utvidede bærekraftbegrepet med både det økonomiske og sosiale aspektet – i tillegg til de miljømessige – vil bli lagt til grunn i prosjektet. Samfunnsutvikling, sysselsetting, areal- og ressurseffektivitet, i tillegg til økonomisk utvikling vil inkluderes.

Til å bistå i prosjektet er fagmiljøene fra NTNU, Universitetet i Stavanger og SINTEF i første runde invitert med.

– Vi trenger å få inn flere dimensjoner av bærekraft. Bærekraft skal i henhold til internasjonale og nasjonale føringer baseres på tre pilarer: miljømessig, økonomisk og sosial bærekraft. Uten en tilfredsstillende utvikling innen alle tre pilarene vil ikke samfunnet som helhet kunne få en bærekraftig utvikling, sier seniorforsker Kine Mari Karlsen i Nofima.

Powered by Labrador CMS