Nyheter

Flere dropper skolemelken

Oslo (NTB): Andelen skolebarn som er med på skolemelkordningen har falt fra 54,1 prosent il 46,8 prosent de siste sju årene.

Publisert Sist oppdatert

Det bekymrer bransjeselskapet Opplysningskontoret for Meieriprodukter.

– Melk bidrar med mange næringsstoffer i kostholdet til barn og unge, og helsemyndighetene anbefaler melk på skolen i tillegg til vann. Dessverre ser det ut til at ungdommene velger alternativer som ofte inneholder mer sukker, sier daglig leder Ida Berg Hauge til Nationen. Opplysningskontoret for Meieriprodukter er eid av Tine, Q-Meieriene og Synnøve Finden og finansieres av en omsetningsavgift fra melkebøndene.

Divisjonsdirektør Linda Granlund i Helsedirektoratet er heller ikke begeistret for utviklingen, som vises i salgstallene fra Tine.

– Det er bekymringsfullt at under halvparten av skolebarna deltar i ordningen. Mer enn 60 prosent av inntaket av kalsium og jod i kosten kommer fra melk og meieriprodukter, sier hun. Samtidig minner hun om at ordningen er frivillig – skolene bestemmer hvilke produkter de vil ha, og foreldrene bestemmer om barna deres skal drikke skolemelken som tilbys.

Ordningen er mest populær i Sogn og Fjordane og minst populær i Aust-Agder, og guttene drikker skolemelk lenger enn jentene. (©NTB)

Powered by Labrador CMS