Nyheter

Flere netthandlere får enklere fortolling

Fra tirsdag 1. september kan nettshoppere handle for inntil 3000 kroner fra utlandet med forenklet fortolling i Post i butikk.

Publisert Sist oppdatert

Forenklet fortolling har eksistert i over 10 år. For den enkelte forbruker betyr det at Posten ordner alt det formelle i tollbehandlingen. Det eneste kunden behøver å gjøre er å betale ved mottak av sendingen. For butikker med PiB (Post i Butikk) betyr det trolig at antallet forenklede tollbehandlinger vil øke i tiden fremover.

Tollvesenet har nå gitt Posten autorisasjon til å fortolle etter de nye reglene som ble innført ved nyttår.

– Vi har lenge bedt myndighetene om å heve grensen fra 1000 kroner fordi vi tror mange nettshoppere vil hilse endringen velkommen. En utvidelse av forenklet fortolling vil gjøre det enklere for våre privatkunder å handle på nett fra butikker i utlandet, sier konsernsjef Dag Mejdell i Posten Norge i en pressemelding.

Posten foreslo en grense på 5000 kroner, fordi beregninger viste at da hadde reglene omfattet så godt som all privat import. Stortinget satte grensen til 3000 kroner.

– Den nye grensen på 3000 kroner vil likevel omfatte flertallet av privatkjøpene. Forenklet fortolling betyr bedre service, lavere pris og raskere utlevering av utenlandske sendinger til norske forbrukere. Posten bidrar dermed til forenkling for både privatpersoner og myndigheter, sier Mejdell.

Forenklet fortolling ble innført for over 10 år siden etter initiativ fra Posten. I praksis betyr det at Posten daglig samlefortoller sendinger til privatimportører etter en forenklet prosedyre.

Prisen er omtrent halvparten av en ordinær fortolling, og siden ordningen med forenklet fortolling ble innført har den spart norske nettshoppere for flere hundre millioner kroner.

FAKTA: Dette er forenklet fortolling

  • Alle sendinger med verdi fra og med 350 kroner (inklusive transport og forsikring) må fortolles ved import.
  • Sendinger med verdi under 3000 kroner (eksklusive transport og forsikring) kommer innunder regelverket for forenklet fortolling.
  • Du henter sendingen på postkontor eller post i butikk og betaler avgifter og forenklet fortollingspris ved utlevering, uten fordyrende og forsinkende ekstraarbeid.
  • Når du henter sendingen betaler du samtidig moms, ev. toll og prisen for forenklet fortolling (140 kroner).
  • Ordningen gjelder kun for sendinger til privatpersoner og omfatter ikke restriksjonsbelagte varer som eksempelvis matvarer, alkohol og tobakksvarer.
  • Sendinger med vareverdi fra og med 3000 kroner må fortolles enkeltvis. Prisen for ordinær fortolling er 288 kroner.
Powered by Labrador CMS