Nyheter

Maten smaker bedre om du puster rolig

Ta deg tid med maten og pust rolig ut når du spiser og drikker. Da får du mer effekt av de gode aromastoffene, viser ny studie.

Publisert Sist oppdatert

Når mat smaker godt, har det nemlig langt fra bare med smaksløkene på tunga og i ganen å gjøre. Duftstoffer som beveger seg fra munnhulen og opp gjennom nesegangene til lukteceller i nesa, er vel så viktige, skriver forskning.no. Bare tenk på hvor lite mat smaker om du er forkjølet med tette neseganger.

Forskere fra universitetene Yale og Pen State i USA har nå slått fast at aroma fra både mat og drikke finner veien fra den bakre delen av munnhulen og opp i nesa, takket være luft som du puster rolig ut.

Dette oppdaget forskerne da de utførte forsøk med en 3D-printet modell av menneskets hals, munn og nese. Forskerne ble overrasket over mye sterkere denne transporten av aromastoffer opp i nesa er om vi puster rolig, framfor å puste kraftig.

Puster du rolig inn – og deretter ut igjen – skyves aromastoffene fra bakre del av munnhulen opp i nesa. Spiser du raskt og puster tungt inn og ut, så trekker du i stedet aromaen ned i lungene.

Powered by Labrador CMS