Nyheter

Språkforskere støtter Kims

Språkforsker Finn-Erik Vinje mener at det å nekte andre å bruke ord som «potetgull», innebærer en innsnevring av språket, skriver E24.

Publisert Sist oppdatert

I 2009 søkte Maarud om varemerkeregistrering av «potetgull», og fikk innvilget søknaden av Patentstyret, skriver E24. I går ble selskapet stevnet for retten av Orkla, som mener det bør være fritt frem for alle chipsprodusenter å bruke betegnelsen potetgull. Maarud er sterkt uenige, og vil kjempe med nebb og klør for å beholde eneretten til varemerket. Men et knippe kjente språkeksperter mener det er på tide å gi slipp.

– Fra allmennspråklig synsvinkel er det synd om deler av vokabularet snevres inn til å brukes om kun én ting. Det å nekte andre å bruke ord som «potetgull», bør man være særlig forsiktig med, sier Finn-Erik Vinje til E24. Vinje er tidligere professor i moderne nordiske språk ved Universitetet i Oslo.

Heller ikke språkspaltist og tidligere redaktør i Aftenposten, Per Egil Hegge, synes Maarud bør få ha «potetgull» for seg selv.

– Jeg kan ikke skjønne at noen kan påberope seg enerett på «potetgull», sier Hegge til avisen, men tilføyer at det er mulig Patentstyret har mer å fare med juridisk enn ham.

Språkprofessor Helene Uri poengterer at «potetgull» i allmennhet ikke dreier seg om et spesielt merke.

– Hvis jeg sier til et av mine barn å gå ut og kjøp potetgull, mener jeg ikke et spesielt merke, sier Uri til E24.

Powered by Labrador CMS