Nyheter

Enda flere kreftformer knyttes nå til overvekt enn før. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Forskning knytter overvekt til åtte nye krefttyper

Fravær av underhudsfett reduserer risikoen for flere vanlige kreftformer i Norge. Det inkluderer kreft i bukspyttkjertelen, eggstokkreft og beinmargskreft.

Publisert Sist oppdatert

Oslo (NTB-Mette Estep): En uavhengig arbeidsgruppe med 21 internasjonale eksperter har gått igjennom mer enn tusen vitenskapelige studier og knytter nå ytterligere åtte krefttyper i ulike organer til overvekt: Kreft i magesekk, lever, galleblære, bukspyttkjertel, eggstokker, skjoldbruskkjertel, hjernehinne og beinmarg.

– Resultatene er viktige fordi de viser en klar sammenheng mellom overvekt og fedme, som øker i Norge, og en rekke kreftformer, sier leder for forskningsavdelingen ved Kreftregisteret, Elisabete Weiderpass, til NTB.

Hun deltok i ekspertgruppa, som også bekreftet tidligere funn, som viser at en sunn kroppsvekt reduserer risikoen for tykk- og endetarmskreft, nyrekreft, spiserørskreft, visse typer kreft i livmoren, samt brystkreft for kvinner som har gjennomgått overgangsalderen.

Norske tall

Studien er publisert i det anerkjente tidsskriftet The New England Journal of Medicine. Gjennomgangen er gjort på oppdrag fra The International Agency for Research on Cancer (IARC) , som er rådgivende organ for Verdens helseorganisasjon (WHO) i kreftspørsmål.

Blant de åtte kreftformene som nå knyttes til overvekt, er det særlig tre som er aktuelle i Norge. Kreft i bukspyttkjertelen rammer mer enn 700 personer hvert år, mens det påvises 400 tilfeller av eggstokkreft og beinmargskreft årlig.

– Denne omfattende evalueringen minner oss nok en gang på hvor viktig en sunn kroppsvekt er for å forebygge kreft, sier Weiderpass.

I tillegg til de klare sammenhengene er det mye som peker i retning av at overvekt øker risikoen for alvorlig prostatakreft og brystkreft hos menn.

Sammensatt

Rapporten «Sykdomsbyrde i Norge» ble lagt fram i mars og konkluderte med at hvis man ser alle aldre under ett, er nå et usunt kosthold den største livsstilsutfordringen som påvirker helsa vår. Weiderpass mener myndighetene må understreke enda sterkere hvor viktig det er å spise sunt og å være fysisk aktiv for å ha en sunn kroppsvekt stabilt livet gjennom:

– Fedme er en sammensatt tilstand, men skyldes primært miljø og ikke arv.

Faktorer som påvirker kosthold og aktivitet er sosioøkonomisk status, bomiljø og tilgang til sunn mat. (©NTB)

Powered by Labrador CMS