Nyheter

Oppdrettslaksen spiser så mye fôr basert på planter at det snart ikke er forskjell på laks og kylling, frykter forsker.

– Like gjerne kylling som laks

Forsker tror oppdrettsnæringa snart vil stå overfor store utfordringer for å finne mat til laksen.

Publisert Sist oppdatert

Verdens behov for sjømat øker, og Verdensbanken venter en dobling av den globale akvakulturproduksjonen fram mot 2030. Atlantisk laks, som Norge er største produsent av, har et stort vekstpotensial. Men videre vekst kan ikke skje før næringa har løst noen sentrale problemstillinger, skriver NRK.

Førsteamanuensis Jeppe Kolding ved Universitetet i Bergen er blant kritikerne av dagens måte å skaffe til veie fiskefôr på. Han peker på at den høye andelen vegetabilier (planter) i fiskefôret.

– Hvis vi øker denne andelen mer nå, så blir laksen i prinsippet som en kylling, og mister hele sin sunnhet. Da kan vi like gjerne spise kylling og trankapsler isteden, og i prinsippet få i oss det samme, sier han til kanalen. Han mener det er avgjørende å få tilbake de marine råstoffene i fôret.

Powered by Labrador CMS