Nyheter

Kaos i dypfryseren

Fryserne våre er så full av mat at vi ikke vet hva vi skal gjøre med den. Altfor ofte havner mat i søpla.

Publisert Sist oppdatert

Oslo (NTB-Gunnhild H. Bjerve): Fire av ti nordmenn kaster mat fordi de ikke klarer å holde oversikt over hva som finnes i fryseren, framgår det av en undersøkelse Norstat har utført for Findus. Hver fjerde innrømmer at de kaster mat fordi det ikke er plass nok i fryseren, og 7 prosent sier frossenmaten kastes fordi de ikke vet hvordan de skal tilberede den.

– Funnene viser at vi ikke bruker fryseren som vi kan og bør. Resultatet er at både husholdningsbudsjettet og matsvinnet blir unødvendig høyt, sier Malin Valdal Corneliussen, markedsdirektør i Findus Norge.

Som landets største produsenter av dypfryste grønnsaker, fisk og ferdigretter er selskapet naturlig nok interessert i tilstanden i norske frysere.

Bortkastet

Hver nordmann kastet i snitt 42 kilo mat i fjor, viser tall Østfoldforskning har lagt fram for ForMat-prosjektet mot matsvinn.

At muggent brød og råtten salat går i søpla, er ikke så unaturlig. Men frossen mat har sjelden blitt så dårlig.

– Det står gjerne på pakken at det må spises innen tre måneder. Men det aller meste kan spises lenge etter den datoen, sier Marit Røttingsnes Westlie, bedre kjent som matbloggeren Fru Timian.

Med unntak av for eksempel fet fisk, som kan harskne, er det derfor mye som skal til at det vi har i fryseren er blitt uspiselig. At kvaliteten kan bli litt dårligere, er en ting, men Westlie minner om at mye blir så godt som nytt om det puttes i en gryte.

Ubestemmelig innhold

Fru Timian har flere forslag til forklaringer på hvorfor mat kastes rett ut av fryseren:

* Vi pakker og merker den for dårlig, og så glemmer vi hva det er

* Vi er dårlige på å planlegge og ta fram mat fra fryseren i tide

* Vi stoler ikke på vår egen nese og kaster maten i stedet for å tine den og sjekke om den kan brukes.

Matbloggeren tror også kjendiskokkenes mantra om å bruke «friske råvarer» har en del av skylda, og innrømmer at hun også helst tyr til ferske grønnsaker.

For mange har det festet seg et inntrykk av fryst mat ikke er like bra som ferskt. Men forskning viser at for eksempel importert frisk brokkoli har lavere vitamininnhold enn fryst.

– Det er nok litt sånn at man tror det må være ferskt, men det funker veldig fint å fryse ting, sier Westlie, som særlig bruker fryseren til å oppbevare bær til smoothier og hjemmebakst.

Samtidig innrømmer hun at det kan være lurt å bruke den til mer enn det.

– Det kan være veldig økonomisk. Mange butikker selger mat som holder på å gå ut på dato, til redusert pris. Da er det bare å hamstre, oppfordrer hun. (©NTB)

Powered by Labrador CMS