Nyheter

Søt kjeks har mer salt enn potetgull

Aftenposten presenterer i dag flere eksempler på søtt bakverk og kjeks med høyere saltinnhold enn potetgull.

Publisert Sist oppdatert

Aftenposten har testet søt kjeks, muffins, salt Ritz-kjeks, potetgull med mer for saltinnhold.

Sætres bokstavkjeks, Digestive og Kaptein-kjeks inneholder litt mer salt pr. 100 gram enn flere av de medbrakte posene med potetgull og mer enn Ritz-kjeksen som markedsføres som salt. Fullkornkjeksen med blåbær, Bixit, er også forholdsvis salt.

Også søte muffins kan inneholde mye salt. Man får i seg mer salt ved å spise én sjokolademuffins enn to små poser potetgull (à 30 gram) av typen Kims salt.

Når søt mat inneholder mer salt enn det som markedsføres som salt, kan man bli lurt. Seniorforsker Margrethe Hersleth ved matforskningsinstituttet Nofima opplyser til avisen at saltsmak er noe man venner seg til. Hun mener derfor at det er uheldig når produkter rettet mot barn, som f.eks. bokstavkjeks, inneholder mye salt, fordi barn ved å spise slike produkter raskere venner seg til saltsmaken. Hun opplyser man vil merke om saltet forsvinner også i varer som ikke smaker tydelig salt. Det skyldes at det er en balanse mellom søtt og salt i slike varer.

Orkla svarer slik på spørsmål om hvorfor de har så mye salt i produktene sine:

– Det har med forbrukernes preferanse til salt- og søtsmak å gjøre. Vår oppgave er å redusere saltmengden over tid. Men dette må gjøres gradvis. Alternativet er at forbrukerne velger andre og mer saltholdige produkter, eller salter maten selv. Og da er vi like langt, sier konserndirektør Håkon Mageli i Orkla til Aftenposten

Powered by Labrador CMS