Nyheter

Retten slår fast at bare Jarlsberg er Jarlsberg.

Tine fikk medhold

Synnøve Finden får ikke selge sin nye ost under betegnelsen «jarlsbergost-type.

Publisert Sist oppdatert

Dagens kjennelse i Follo Tingrett gir vern for registrerte varemerker, konkluderer Tine fornøyd i en pressemelding.

Mandag begjærte Tine midlertidig forføyning overfor Synnøve Finden AS om å forby bruk av Jarlsberg-varemerket i markedsføringen og salget av sin nye ost, Kongsgård. Kjennelsen fra Follo Tingrett har gitt Tine medhold og medfører at det ikke er lov å omtale, markedsføre, selge eller distribuere osteprodukter under betegnelsen «jarlsbergost-type eller tilsvarende.

– Dette er en viktig kjennelse for vernet av registrerte varemerker og sender et signal om at det ikke er fritt frem for aktører å utnytte den goodwill som ligger i etablerte varemerker, sier direktør for kommunikasjon og samfunnsansvar, Lars Galtung i pressemeldingen. Han understreker at Tine ikke har noe ønske om å stoppe lanseringen av den nye osten Synnøve Finden har utviklet. Rettens kjennelse forbyr heller ikke Synnøve Finden å lansere osten, men at markedsføring og kommunikasjon må endres.

Tine mener at saken handler om det prinsipielle i bruken av et registrert varemerke.

– Registrerte varemerker er den viktigste eiendelen for et merkevareselskap og vern av disse sikrer risikovilje og ønske til å utvikle nye produkter uten fare for at disse misbrukes, sier Galtung.

Før kjennelsen ble kjent, sendte Synnøve Finden ut en pressemelding om at de trolig må kaste opptil 100.000 av sin nye ost Kongsgård. De mener Tine har omskrevet historien for ost av «jarlsbergost-type».

Osten «Kongsgård – en jarlsbergost-type fra Synnøve» skulle etter planen lanseres 22. februar. Tine reagerte på emballasjen og ba bedt Synnøve Finden kutte referansen til Jarlsberg. Onsdag leverte de en begjæring til Follo tingrett om en midlertidig forføyning.

– Vi har 100.000 oster som står klare for ostediskene rundt om i det ganske land. Det er vondt å tenke på at Tine muligens tvinger oss til å kaste all denne osten, i en tid hvor vi alle deler målet om å redusere matsvinnet, uttaler kategoridirektør Magnus Tollefsen i Synnøve Finden i en pressemelding fredag.

Synnøve Finden mener at historien til ost «av jarlsbergost-type» går tilbake til 1800-tallet, da det ble laget jarlsbergost ved flere ysterier i Vestfold-distriktet. De mener at Tine ikke har enerett til å omtale sine produkter som «jarlsbergost-type».

Powered by Labrador CMS