Nyheter

Advarer mot giftige poteter

Kokkeskolelærer Svein-Erik Bonnier ser giftige poteter i de fleste dagligvarebutikkene han besøker, skriver NRK.

Publisert Sist oppdatert

– Du vil jo ikke servere folk gift, sier Svein-Erik Bonnier, kokk og kokkeskolelærer ved Rå videregående skole til NRK.

På tur i en lokal matbutikk i Harstad finner han en pose med poteter som har begynt å bli grønne. Det er slike poteter Bonnier advarer mot.

Poteter som ligger utsatt for lys og varme i butikkene blir etter hvert grønne. Det grønne fargestoffet i seg selv er ikke farlig, det er klorofyll, men med grønnfargen utvikles giftstoffet solanin, som smaker bittert.

– Det er noe folk ikke bør få i seg fordi det påvirker nervesystemet. I store mengder er det farlig, i mindre mengder kan det gi vondt i magen, sier forskningsleder ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO), Eldrid Lein Molteberg, til NRK.

Ifølge kommunikasjonssjef i Coop, Harald Kristiansen, er de klar over utfordringen.

Han forteller at en av de største utfordringene er at poteter fra utlandet gjerne kommer i emballasje som ikke beskytter potetene godt nok mot lys.

Powered by Labrador CMS