Nyheter

Åtte er bedre enn fem om dagen

Millioner av dødsfall i verden kunne ha vært unngått hvert år hvis folk hadde spist store mengder frukt og grønt, viser en ny, omfattende studie.

Publisert Sist oppdatert

– Jo mer frukt og grønt folk spiste, jo lavere var den generelle risikoen for hjertesykdom, slag, kreft og tidlig død. Resultatene støtter anbefalingene om å øke inntaket av frukt og grønnsaker blant folk flest, sier Dagfinn Aune fra NTNU til forskning.no.

Hør bare hva han har funnet ut: Risikoen for å dø tidlig uansett årsak var redusert med nesten en tredjedel. Risikoen for hjerte- og karsykdom ble redusert med omtrent en fjerdedel for de som spiste 800 gram frukt og grønnsaker hver dag, sammenlignet med de som spiste veldig lite eller ingenting.

Ifølge nettstedet har ingen av de tidligere analysene på området undersøkt hvor mye man bør få i seg for å være best mulig beskyttet mot sykdom. Aune og kollegene har jort en meta-analyse basert på 142 publikasjoner fra 95 ulike befolkningsundersøkelser.

Å øke det daglige inntaket av frukt og grønt ser ut til å ha størst effekt for de som ikke spiser frukt og grønnsaker i det hele tatt eller har et svært lavt inntak. Men det har også en effekt å øke inntaket for de som allerede har et kosthold som inneholder en del frukt og grønt.

Norske helsemyndigheter anbefaler i dag at vi spiser minst «fem om dagen», noe som tilsvarer cirka 500 gram frukt og grønnsaker. Den nye analysen tyder på at man kan redusere risikoen for sykdom og prematur død enda mer, ved å ha et enda høyere inntak enn det som blir anbefalt.

Dagfinn Aune tok nylig doktorgraden ved NTNU og er i dag ansatt ved ved Bjørknes Høyskole.

Powered by Labrador CMS