Nyheter

Adm. direktør i Standard Norge, Jacob Mehus, er fornøyd med at resten av Europa vil bruke den kunnskapen norsk sjømatindustri har utviklet når det gjelder merking- og sporbarhetsprosesser (foto: Nicolas Tourrenc/ Standard Norge).

Bedre sporbarhet av sjømatprodukter i Europa

En ny europeisk standard for merking av distribusjonsenheter og paller i handel med sjømatprodukter skal gi forbrukerne bedre informasjon og redusere driftskostnadene til produsentene.

Publisert Sist oppdatert

Standarden ble først utviklet som Norsk Standard i 2014. I dag, tirsdag 25. april, presenteres standarden under den internasjonale messen Seafood Expo i Brüssel.

Sentrale aktører i sjømatindustrien har funnet ut at logistikk og driftskostnader i dag står for opptil 15 prosent av verdien på sjømatprodukter, ifølge tall fra Innovasjon Norge.

– Å etablere standardiserte merkings- og sporbarhetsprosesser i Europa vil redusere tiden og ressursene som kreves for å oppfylle juridiske forpliktelser, redusere driftskostnadene og møte økende krav fra kundene og forbrukerne, sier adm. direktør i Standard Norge, Jacob Mehus i en pressemelding.

Internasjonalt marked

Sjømatindustrien er i stor grad internasjonal, og det meste av norsk sjømat går til eksport. Å få felles krav til merking og dermed sporbarhet i hele Europa er derfor en stor fordel for markedet. Standarden vil spesifisere minimumskravene til merking av distribusjonsenheter og paller og angi hva slags informasjon som må inkluderes i etikettene, for å sikre at den er korrekt og tilgjengelig i hele verdikjeden. I tillegg til høyere leveransekvalitet, økt effektivitet, bedre sporbarhet og forbedret mattrygghet, vil bruken av standarden blant annet bidra til at man overholder nasjonale og europeiske regelverk.

Gjelder for 34 land fra 2018
Etter planen skal standarden publiseres i 2018, og den vil da bli gjeldende standard i 34 europeiske land.

Det er fortsatt mulig for representanter for sjømatindustrien å delta i arbeidet med å utvikle standarden. Ved å delta vil man få kunnskap og innsikt fra ledende norske og europeiske bransjeeksperter om de nyeste teknologiene og den beste praksisen knyttet til hele verdikjeden.

Powered by Labrador CMS