Nyheter

Helt til topps i konkurransen om Coop Miljøpris 2017 gikk bidraget fra Sandnes skole i Arendal. Sjetteklasseelevene byttet ut pølse i lompe med hønsefrikassé på skolens årlige aksjonskveld, og serverte cirka 500 personer.

Coop Miljøpris til hønereddere

I går hedret Coop noen av de som har bidratt til at stadig flere får høna tilbake på middagsbordet.

Publisert Sist oppdatert

Coop har null-visjon for kasting av mat, og valgte derfor verpehønesaken som tema for årets miljøpris – den femte i rekka.

Da Coop ba om videoinnspill med ideer til hvordan man kan få høna tilbake på matbordet, strømmet forslagene inn fra hele landet.

– Vi har fått mange imponerende bidrag i konkurransen. Disse har bidratt til at flere har fått smaken på verpehøne, sier miljøsjef Knut Lutnæs i Coop i en pressemelding.

Han lokket innsenderne med en premie på 100.000 kroner og kunstverk av Nico Widerberg.

Vinneren av Miljøprisen
Helt til topps i konkurransen om Coop Miljøpris 2017 gikk bidraget fra Sandnes skole i Arendal. Sjetteklasseelevene byttet ut pølse i lompe med hønsefrikassé på skolens årlige aksjonskveld, og serverte cirka 500 personer.

– Vi viste elevene NRK-serien «FBI redder høna», og de ble veldig engasjerte. I tillegg til å få i lekse å fortelle de hjemme hvorfor de måtte kjøpe høne og lage mat med denne, så ønsket vi å gjøre mer ut av det. Det ble et mega-prosjekt, men vi dro det i land og elevene var superfornøyde, sier Lena Torsvik, lærer på Sandnes skole.

Deler pengepremien
Nivået i konkurransen var så høyt i år, at juryen bestemte seg for å dele premien på de tre finalistene. På andreplass kom David Andrew Quist, mens tredjeplassen gikk til Katrine Yttrehus.

– Felles for de tre vinnerbidragene er at de har potensiale til å øke etterspørselen av høne som mat. Alle tre har vist at verpehøna er en verdifull matressurs som bør brukes til matlagning – ikke kastes. I tillegg er videobidragene fantastisk gjennomført og ikke minst underholdende, sier Lutnæs.

Hønsesuppe til folket
David Andrew Quists bidrag til Miljøprisen var en pop-up-servering av høne-ramen på en av Oslos mest populære restauranter, og han brukte 74 høner i tiltaket. Quist drømmer om en gang å åpne en ramen-restaurant hvor hønsesuppe serveres daglig.

– I tillegg kunne offentlige kjøkken brukt hundretusenvis eller millioner av høner årlig, som nå blir kastet. Jeg mener vi trenger å forplikte oss for å skape bevissthet rundt dette problemet, samt politisk vilje til å bidra til å nå et felles mål om nullvisjon på kasting av mat, sier Quist og legger til:

– Hønsesuppe til alle!

Høne på boks
Katrine Yttrehus kapret tredjeplassen med sin produktidé; høneconfit på boks.

– Et underholdende bidrag, med mengder av kreativitet, litt absurd humor og ikke minst: kvalitet. Rett og slett en god produktidé, sier Lutnæs.

– Jeg var egentlig litt overrasket over at høneconfit på boks ikke allerede finnes i stor skala. Andeconfit er jo en dyr og deilig luksusvare som også selges på boks. Confit er kjøtt som er langtidstekt i fett eller olje på lav temperatur. Det er i grunnen en gammel måte å tilberede og konservere kjøtt på. Den er tidkrevende, men ikke spesielt kostbar, og kjøttet blir nydelig mørt og saftig, uten egentlig å bli mer fett. Konservert på boks kan det bli et smakfullt alternativ til tunfisk eller bogskinke i salater, paier og som pålegg sier Yttrehus om sitt bidrag, sier Yttrehus om sitt bidrag.

Pengepremien fra Coops Miljøpris donerer Yttrehus til ALS-saken.

– Jeg må innrømme at jeg i år i utgangspunktet engasjerte meg fordi jeg ville støtte en venninne som har ALS, men jeg ble raskt mye mer opptatt av høne-problematikken enn jeg hadde sett for meg.

Powered by Labrador CMS