Nyheter

Eksperter kritiserer norsk fiskebistand i Afrika

Med betydelig norsk bistand spres ferskvannsfisken niltilapia til elver og innsjøer i Afrika. Oppskriften på en miljøkatastrofe, sier norske eksperter.

Publisert Sist oppdatert

Forskningssjef Tor Næsje ved Norsk institutt for naturforskning og professor Jeppe Kolding ved Universitetet i Bergen mener det er uforståelig at norske myndigheter støtter spredningen av nye, invaderende arter, skriver Dagens Næringsliv.

– Niltilapia, som hører hjemme i Nilen, bruks nå i stadig nye oppdrettsanlegg sør for Sahara, rømmer og sprer seg i rekordfart til nye elver og innsjøer og er i ferd med å ødelegge det naturlige ressursgrunnlaget for millioner av mennesker. For meg som fiskeressursbiolog er det uforståelig det vi holder på med, sier Næsje.

Blant annet har det statseide utviklingsfondet Norfund investert over 100 millioner kroner i det største oppdrettsselskapet av niltilapia sør for Sahara. Norad bruker over 160 millioner kroner på utviklingsprogrammet Fisk for utvikling. Koordinator Jan Eriksen i Norad innrømmer at fiskeoppdrett kan ha store konsekvenser for miljøet, men sier mulige negative konsekvenser for miljøet av et norskstøttet prosjekt alltid skal vurderes.

– Fiskeoppdrett er ingen quick fix. Dette er vi klar over, og det er en del av erfaringsgrunnlaget som tas inn i bistandssamarbeidet, sier han. (©NTB)

Powered by Labrador CMS