Nyheter

Fra venstre: Eivind Haalien, produktgruppesjef lokalmat i Norgesgruppen, Morten Karlsen, innkjøpsdirektør i NHO Reiseliv Innkjøpsgruppen, Judit Dahl, kategorisjef lokalmat hos Servicegrossistene, Trond Morten Helgesen, kategorisjef lokalmat i Rema 1000, Gunnar M. Syversen, sortimentssjef lokal-regional mat i Coop Norge Handel, Tom Roterud, KSL-sjef i Matmerk og Stian Nordhaug, daglig leder i Spesialgrossisten. Foto: Matmerk

Felles standard for lokalmatprodusenter

Dagligvarekjedene har i samarbeid med Horeca-bransjen og Matmerk blitt enige om én felles standard for revisjon av lokalmat gjennom bransjeportalen lokalmat.no.

Publisert Sist oppdatert

– Interessen for lokalmat er fenomenal i Norge om dagen. Det syder og bobler, og dukker opp spennende produsenter i hver krik og krok av landet. For oss i dagligvarehandelen er det viktig at maten vi tilbyr kundene våre er trygg, riktig merket og produsert på en forsvarlig måte, , sier sortimentssjef for lokal-regional mat i Coop, Gunnar Syversen i en pressemelding fra Matmerk.

– Fordelen er at lokalmatprodusentene slipper å forholde seg til flere revisjoner fra de ulike kjøperne, og kan dokumentere status for sin bedrift til hele kjøpersiden, utdyper Syversen.

Disse lokalmatinnkjøperne er med i samarbeidet:

• Coop
• Rema 1000
• Norgesgruppen
• Bunnpris
• Spesialgrossisten
• Servicegrossistene
• Systemkjøp
• NHO Reiseliv Innkjøpskjeden
• Nores
• Tine Logistikk

Kvalitetssikringen utføres av Matmerk gjennom www.lokalmat.no, en portal som ble etablert i 2016 for å koble produsenter og innkjøpere, og bidra til økt omsetning av lokalmat.

– Jeg synes det er fruktbart at hele kjøpersiden har gått sammen, slik at lokalmatprodusentene slipper å forholde seg til flere revisjoner og flere ulike sett med regler. I tillegg er det jo bedre med bare én regning enn flere, som hadde vært alternativet om ikke vi hadde fått en felles løsning, sier adm. direktør i Matmerk, Nina Sundqvist.

Lokalmatrevisjonen er en enkel måte for produsentene å forholde seg til et omfattende regelverk. Hygiene/IK-mat, merking, HMS og sporbarhet er områder som vektlegges spesielt.

Revisjonen blir delt inn i en årlig egenrevisjon som fylles ut av produsenten selv, og en eksternrevisjon der en uavhengig revisor fra Matmerk foretar et besøk for å sjekke etterlevelse av kravene med utgangspunkt i svarene i egenrevisjonen. Rapporter fra både egen- og eksternrevisjon blir tilgjengelig for registrerte innkjøpere på Lokalmat.no.

Powered by Labrador CMS