Nyheter

Fra jord til frysedisk

I går ble de siste norske grønnsakene tatt opp av jorda, og snart er de i en frysedisk nær deg.

Publisert Sist oppdatert

I år har vi spist ca 135 000 tonn med norske grønnsaker. Det meste er innhøstet med unntak av en del pastinakk og gulrøtter, men i går så også de dagens lys.Hele 15 000 tonn grønnsaker fra 10 000 mål jord har blitt innhøstet av Findus i løpet av de siste månedene, hvorav hele 75 prosent kommer fra Vestfold. Allerede i februar måned såes de første grønnsakene, og de siste høstes altså ikke før i dag. Per Erik Rosnes er agronom og inntaksleder for grønnsaker i Findus og har ansvaret for at innhøstingen går som den skal.– Det å avgjøre når vi skal ta råvarene opp av jorda er en kamp mot klokka. Når frosten kommer krypende er det ingen vei tilbake, vi må sette alle kluter til og ta grønnsakene når de er på sitt mest næringsrike. I dag skal vi ta opp den siste resten (totalt 200 tonn) med pastinakk, og når det er snakk om så store volum som skal opp samtidig krever det en enorm logistikkoperasjon, sier Rosnes i en pressemelding.

Enkelte grønnsaker er kun 1-3 timer oppe av jorda før de fryses ned.– Ved å gjøre innfrysingen såpass tett opp mot innhøstingen, fanger vi næringsstoffene og sørger for at nordmenn får tilgang på sunne, norske grønnsaker hele året. Nedfrysningsprosessen hos oss tar kun 15 minutter, noe som er umulig med en vanlig fryser. På den måten bevarer vi alle næringsstoffene og ikke minst smaken, forteller Rosnes.– Fra og med i dag er det altså i frysedisken man finner de norske grønnsakene med det høyeste næringsinnholdet, noe mange ikke er klar over, forteller markedsdirektør i Findus Malin Valdal Corneliussen.En Omnibus undersøkelse viser at kun fire av ti (40%) nordmenn vet at det er fryste grønnsaker som har høyest næringsinnhold i vinterhalvåret. De fryste norske grønnsakene har blitt høstet på sitt beste og fryst ned umiddelbart etterpå. Frysing er som naturens egen pauseknapp og grønnsakene opprettholder dermed sitt naturlige høye næringsinnhold.I vinterhalvåret har de importerte «ferske» grønnsakene reist langt, og ofte ligget i flere måneder på lager, i ferskvaredisk og i kjøleskap. Siden tapet av næringsstoffer starter umiddelbart etter at grønnsaken er høstet, reduseres innholdet av en rekke næringsstoffer betraktelig mellom jord og middagsbord. Det gjelder særlig vitamin C og diverse antioksidanter.Hva nordmenn spiser varierer fra år til år, men i år er det helt tydelig at pastinakk er noe man finner på middagsbordet. Dette tror vi blir årets trendgrønnsak.– Pastinakken har blitt stående så lenge som mulig. Den var egentlig tenkt høstet for to til tre uker siden, men på grunn av økt etterspørsel ble de latt værende i jorda for å vokse seg større. Noe som fører til at innhøstingen blir fem prosent større, sier Rosnes.

Powered by Labrador CMS