Nyheter

I dag er det verdens vanndag

Den 22. mars hvert år feirer folk verden rundt Verdens vanndag. Internasjonale standarder bidrar til bedre vann på jorda.

Publisert Sist oppdatert
Vann er liv. Men når vannet er utrygt og sanitære forhold ikke-eksisterende, kan vann ta liv. For millioner av mennesker er dette en realitet hver dag. I dag er Verdens vanndag - en dag som handler om å gjøre noe som betyr noe for mennesker som ikke har det vannet de trenger, skriver Standard Norge i en pressemelding.

Akkurat nå er det 663 millioner mennesker som mangler tilgang til trygt vann. Uten denne grunnleggende tjenesten har de ikke annet valg enn å drikke skittent vann som kan ta livet av dem. Ca. 2,4 milliarder mennesker – én av tre – har ikke adgang til et brukbart toalett. Mange er nødt til å gjøre fra seg i det fri, noe som sprer farlige patogener. Det er vanskelig å forestille seg et liv uten trygt drikkevann.

For den internasjonale standardiseringsorganisasjonen ISO, som er Standard Norges internasjonale moderorganisasjon, er dette en dag hvor de vurderer hvordan standarder kan hjelpe folk som ikke har det vannet de trenger. Enten det gjelder milliarder av liter med drikkevann som går tapt hver dag på grunn av utette rør, blyforgiftning i vannet eller ubehandlet avløpsvann, kan standarder være et praktisk bidrag til å løse mange av disse problemene.

Årets tema «Why waste water?» oppfordrer til å tenke på hvordan internasjonale standarder bidrar til å fokusere på avløpsvann i jakten på bærekraftig utvikling. Områder hvor standarder anvendes tilbyr beste praksis når det gjelder behandling og bruk av vann, anskaffelse av vanntjenester og bruk av kunstig vanning i jordbruk, industri og anlegg.

Behandling og gjenbruk av avløpsvann i jordbruket kan ikke bare skape oaser i ørkenen, det kan også styrke økonomien og beskytte lokalsamfunn. En nylig utgitt serie med ISO-standarder presenterer retningslinjer for bruk av behandlet avløpsvann i vanningsprosjekt.

Vann er en grunnleggende forutsetning for liv. Det er en grunnforutsetning for en mer inkluderende og bærekraftig utvikling. Det er derfor vannstandarder utgjør selve hjertet av FNs «2030 Agenda for bærekraftig utvikling», fremhevet i Mål 6 om sikring av tilgjengelighet og bærekraftig forvaltning av vann og sanitærforhold.

For å sikre tilgang til trygt og billig drikkevann innen 2030, kreves det at man investerer i dekkende infrastruktur, anskaffer renovasjonsanlegg og fremmer hygiene på alle nivåer.

Powered by Labrador CMS