Nyheter

Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix.

Klikker julematen hjem

Mer enn halvparten av befolkningen kjøper julepresanger på nett. Det er også økt interesse for å bestille julevask av huset og julemat levert på døra.

Publisert Sist oppdatert
(NTB–Mette Estep): De siste tre årene er andelen som vil kjøpe en eller flere julegaver på nett økt fra 42 til 57 prosent. Det viser en undersøkelse fra november, gjennomført av Respons Analyse for Sparebank 1.

– Jeg tror forklaringen er at stadig flere og bedre nettbutikker gjør netthandel enklere og mer attraktivt, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 til NTB.

Der netthandel en periode var en trussel mot de fysiske butikkene, er nå de fleste butikker på nett og kan konkurrere. Dermed kan forbrukere handle og bestille i ro og mak fra sin lokale butikk på nett og slippe kø og kaos i julestria. Forbrukerrådet bekrefter at flere klikker jula inn enn før.

– Det kan gå fort i svingene, og det er greit å vite at du har angrerett om du handler på nett. Litt kritisk bør du være, sier senior kommunikasjonsrådgiver Guro Birkeland Tangen i Forbrukerrådet.

I ro og mat

Norges største dagligvarehandel på nett, kolonial.no, har også merket at folk trekkes til skjermen.

– Flere og flere ser at det er billig, tidsbesparende og enkelt å bestille på nett. Vi ser en kraftig vekst når det blir ekstra travelt i butikkene, og folk har knapt med tid. Vi ser også at folk vil velge selv, og før jul har de mange og forskjellige ønsker, de vil ha et bredt utvalg, sier gründer og daglig leder Karl Munthe-Kaas.

Flere av matkasseleverandørene NTB har snakket med sier at interessen for ferdigutvalgte julevarer ikke er spesielt stor. Det kan tyde på at folk har helt spesifikke krav til jula.

Kravstore

Tom Sørby har i 11 år drevet Norgescatering fra Drammen og opplever en tendens til at privatkunder bestiller maten til juleselskaper i stedet for å lage alt selv.

– Det typiske er å bestille et bredt utvalg julemat, levert på døra, til selskap med 10–15 gjester. Vertskapet setter høye krav til kvalitet, sier han.

Sørby mener trenden med hjemmelaget mat, laget fra bunn, ligger som en bakenforliggende årsak til at folk paradoksalt nok ikke lager maten selv.

– Det tar tid å lage mat på denne måten og til mange mennesker, og folk har mye annet de vil gjøre. Så har du kanskje litt latskap, folk syns det er deilig å slippe, og de har råd til å sette bort jobben, sier han.

– Men på julaften vil vel folk lage maten selv?

– Det er ikke vårt inntrykk. Vi leverer ikke på helligdagene, men vi får mange forespørsler. Vi kunne jobbet for fullt, 24 timer i døgnet, julaften, førstedag og andredag om vi ville, sier Sørby.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS