Nyheter

Kritiske til avgiftsøkning

Både leverandører, Bryggeri- og drikkevareforeningen og Vin- og brennevinleverandørenes forening rister på hodet over avgiftshoppet for alkoholholdige drikker.

Publisert Sist oppdatert
p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 14.7px Helvetica; color: #000000; -webkit-text-stroke: #000000}span.s1 {font-kerning: none}

Også i år indexreguleres alkoholavgiftene. For øl opp til 4,7 prosent alkoholvolum stiger avgiften med 1,6 prosent til drøyt 22 kroner per liter.

– Jeg blir like oppgitt hver gang, sier adm. direktør Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen til Dagligvarehandelen.

– De kaller det indexregulering, men resultatet er at avgiftsgapet til Sverige øker. Jeg hadde håpet av regjeringen hadde sett alvoret i smugleproblematikken nå, men den lukker øynene, fastslår Nome.

I neste ukes utgave av Dagligvarehandelen tar også Hansa Borg-sjef Lars A. Midtgaard et oppgjør med den norske avgiftspolitikken.

– Dette er bekymringsfullt fra flere synsvinkler. Det skaper økt grensehandel, økt smugling, ofte av organiserte kriminelle, og det bidrar til at omsetningen holdes stabil tross et økende kundegrunnlag her i landet, sier Midtgaard i intervjuet som ble gjort før årets forslag til statsbudsjett ble lagt frem.

Også i Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF) er de fortørnet.

– FrP øker alkoholavgiftene på autopilot. Selv om partiet i mer enn 40 år har programfestet lavere avgifter, har det økt avgiftene ved hver mulige anledning i regjeringsposisjon, sier generalsekretær Ingunn Jordheim i VBF i en pressemelding.
Regjeringen foreslår å sette opp avgiftene med 1,6 prosent. En flaske vin går dermed ifølge Jordheim opp med omtrent en krone, og en liter brennevin med nesten fem kroner. Med disse økningene har den totale avgifter på en vinflaske i Norge nå passert 70 kroner, ifølge VBF.
– Forskjellen til Systembolaget og taxfree øker. Som vanlig kamufleres dette som en indeksregulering, men nordmenn vil merke at vin og brennevin på polet nok en gang blir dyrere. I Norge stimulerer vi til handelslekkasje. Avgiftene må ned mot svensk nivå. Da får vi mindre handelslekkasje, smugling og annen kriminell virksomhet rundt alkohol, sier Ingunn Jordheim.
Powered by Labrador CMS