Nyheter

Julen er en tid for tradisjoner, og særlig i matveien, sier direktør for Virke dagligvare, Ingvill Størksen.

Kundene dine storspiser i desember

Tall fra Hovedorganisasjonen Virke viser at nordmenn i snitt handler mat, drikkevarer og andre dagligvarer for 4 460 kroner hver i desember – 20 % mer enn i en vanlig måned.

Publisert Sist oppdatert

– Nordmenn er veldig glad i tradisjoner, og god mat og drikke er viktig for å få den rette julestemningen, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare, i en pressemelding.

I desember vil kundene dine handle mat, drikke og andre dagligvarer for totalt 23,4 milliarder kroner. Vel 81 prosent av handelen skjer i dagligvarebutikker – men også vinmonopolet, taxfreesalg, kiosker, bensinstasjoner, helsekostbutikker og forretninger for frukt, grønt, fisk og godterier har godt besøk i julen.

– Julen er en tid for tradisjoner, enten man reiser hjem til jul, eller vil gjenskape barndommens smaker, forteller Størksen.

Tall fra Matprat viser at kundene dine ikke er særlig eksperimentelle på selveste julaften, men spiser stort sett det samme hvert år.

– 67 % av østlendingene vil ha svineribbe, og 69 % vestlendingene vil ha pinnekjøtt på julaften, slår Størksen fast. Dette tallet er nokså stabilt, og viser at særlig julaften er en kveld der menyen er svært tradisjonsrik, sier Ingvill Størksen.

Det er lenge siden forbrukerne bare kunne velge mellom røkt og urøkt pinnekjøtt. Eksempelvis har Jacob’s på Holtet hele 27 ulike typer pinnekjøtt å velge mellom. Bevisste kunder kan finne julemat laget etter samme tradisjon og oppskrift som de er vant til fra sin hjembygd, som eksempelvis tørrmodnet ribbe eller eldhusrøyt pinnekjøtt.

– Hele 85 % av norske forbrukere sier at de gjerne vil prøve norsk lokalmat. Forbrukerne kan glede seg over et utvalg på nær 1500 norske lokalmatprodukter, sier Størksen.

– Viljen til å eksperimentere med den klassiske julematen er imidlertid større når man inviterer til festbord ellers i julen. Etterspørselen etter spennende oppskrifter øker, og nordmenn gir ribben følge av alt fra asiatiske smaker til østafrikansk krydder, sier Størksen.

Ifølge Matprat er det 2 % av oss som velger vegetarmat på julaften. Etterspørselen etter vegetarprodukter øker, også i julen.

– Det er også en trend med mer frukt og grønt som del av julematen, sier Størksen.

Desember er blant annet høysesong for klementiner. Ifølge opplysningskontoret for frukt og grønt spiser vi i snitt ca 5 kg klementiner hver de 6 til 8 ukene frem mot jul.

– Blant de unge er det også mange som ønsker seg en lett dessert, for eksempel fruktsalat, som avslutning på et tungt julemåltid. Men fremdeles er det riskrem og karamellpudding som er de mest spiste dessertene – «same procedure as every year», avslutter Størksen.

Powered by Labrador CMS