Nyheter

En fruktbar satsing. Ingeborg Lindheim i Lindheim Frukt og Ølkompani. Foto: Colin Eick

Lindheim Frukt og Ølkompani vinner pris

Etter fem års drift vinner fruktgården Lindheim Frukt og Ølkompani Bedriftsutviklingsprisen i Telemark.

Publisert Sist oppdatert
– Årets vinnere er unge, innovative og visjonære. Ingeborg Lindheim og Eivin Eilertsen kombinerer tradisjonell fruktdyrking med ølproduksjon på en spennende måte. De har vist en stor evne til å tenke nytt og helhetlig rundt en gård med sterke tradisjoner. Ingeborg og Eivin er driftige og positive frontpersoner for landbruket og to gode representanter for bygdeutvikling, sier Anniken Damm-Larsen, leder av Innovasjon Norge sitt kontor i Telemark, i en pressemelding..

– Vi setter så stor pris på oppmerksomheten rundt vår lille bedrift. Vi var et par som startet med noe vi ikke kunne veldig mye om. Litt som Pippi Langstrømpe "dette kan jeg ikke, så det prøver jeg". Å drive familiegården videre var en ting, men det å skulle skape en arbeidsplass innenfor et helt nytt felt, for oss begge, har vært en tøff greie. Takket være folk som har trodd på oss, vårt konsept og visjon, har vi faktisk klart å skape det vi bestemte oss for. Veien videre blir utrolig spennende og vi gleder oss til videre arbeid med Nofima nå, sier Ingeborg Lindheim.

Fra stall til mikrobryggeri
Den over 800 år gamle familiegården ble overtatt av Ingeborg Lindheim i 2013, som hun siden har drevet med mannen sin Eivin Eilertsen. Gården blir fortsatt brukt til fruktproduksjon av epler, moreller, kirsebær og plommer. Låven, som var stall på 1950- tallet, for så å bli pakkeri for fruktbønder i bygda, til en åpen låve for turister på 70 tallet, ble høsten 2013 gjort om til et skinnende nytt mikrobryggeri.

På gården har det produktive ekteparet også startet selskapslokaler og åpnet en gårdsbutikk. Siste videreutvikling av produksjonen er et tilbygg til eksisterende driftsbygning, hvor de har startet opp med «spontangjæret øl». Dette er foreløpig helt nytt i Norden, og den spennende utviklingen skjer i samarbeid med Nofima.

Eivin Eilertsen og Ingeborg Lindheim. Foto: Colin Eick crop.jpg

– Årets vinner har videreført fruktproduksjon på gården, med eple, kirsebær, moreller og plommer, samtidig som de på kort tid har bygd opp et moderne mikrobryggeri i låven. Her har de utviklet øl lagret på eikefat og i stål. Ølet er allerede etterspurt både i Norge og i flere deler av verden. Begge jobber fulltid på gården og leier i tillegg inn sesongarbeidskraft. De har et målrettet og godt markedsarbeid og har fått innpass hos viktige aktører, avslutter Damm Larsen i Innovasjon Norge.

Pris utdelingen finner sted på Lindheim Gård, mandag 13.11, klokken 12.00. Pressen er velkommen til arrangementet.

Bedriftsutviklingsprisen i landbruket:
Innovasjon Norge har, på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet, årlig delt ut Bedriftsutviklingsprisen for landbruket i alle landets fylker. Prisen ble første gang utdelt i 1997 og det var fra starten en felles pris for Oslo og Akershus.I 2012 ble det for første gang i historien utdelt en egen pris i Oslo.

Det er en bedrifts- og næringsutviklingspris for de som har etablert en vellykket bedrift eller næring med basis i bygdenes og landbrukets ressurser.

Det kåres en vinner i hvert fylke som mottar 50 000 kroner. Fylkesvinnerne går videre til den nasjonale konkurransen, hvor prisen er 250 000 kroner.

Kandidatene vurderes etter følgende kriterier:

  • Bærekraft, herunder
  • Økonomisk resultat/lønnsomhet
  • Sosialt som sysselsetting og ringvirkninger i lokalsamfunnet
  • Miljømessig som utnytting av lokale ressurser, fremme av lokal kultur og reduserte utslipp
  • Innovasjon / nyskaping

Juryen:

  • Innovasjon Norge v/Anniken Damm-Larsen, Per Næs og Elin Akre Tellum (juryleder)
  • Fylkesmannens landbruksavdeling v/Helge Nymoen og Marita Bruun
Powered by Labrador CMS