Nyheter

Lite matkorn gir stor importkvote

En dårlig kornhøst i Norge har gjort at importbehovet for matkorn øker.

Publisert Sist oppdatert

Norske Felleskjøp har oppdatert prognosene for tilgang på korn og behov for korn i 2017–2018. De oppdaterte prognosene viser at det vil bli liten tilgang på mathvete, med en prognosert produksjon på 133 000 tonn, nesten 30 prosent mindre enn snittet de fem foregående årene, opplyser Landbruksdirektoratet.

Med utgangspunkt i de oppdaterte prognosene har Landbruksdirektoratet auksjonert bort kvoter for import av matkorn. Importkvotene for matkorn er relativt store, etter som den norske matkornproduksjonen ser ut til å bli liten i 2017–2018.

Det internasjonale kornrådet (IGC) skriver i sin markedsrapport for november at verdens produksjon av korn ser ut til å bli rundt 2 079 mill. tonn i kornåret 2017–2018, rundt tre prosent lavere enn fjorårets rekord. Samtidig forventes forbruket av korn å bli rekordhøyt, noe som gjør at verdens totale kornlager antakeligvis vil gå ned for første gang siden 2012–2013. Det økte forbruket kommer først og fremst på mais til fôr og industri. Hvetelagrene forventes derimot å øke.

Powered by Labrador CMS