Nyheter

Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud, NTB scanpix

Marginal oppgang i nordmenns forbruk

Detaljomsetningen steg med 0,1 prosent fra februar til mars i år etter en vekst på 1 prosent fra januar til februar, viser sesongjusterte tall fra SSB.

Publisert Sist oppdatert
(NTB): Den langsiktige trenden i detaljhandelen viser en svak stigning fra i fjor sommer, skriver Statistisk sentralbyrå (SSB) i en kommentar til tallmaterialet.

Samtidig gikk husholdningenes varekonsum ned 0,6 prosent fra februar til mars i år. Det var hovedsakelig kjøp av biler som bidro til nedgangen. Samlet sett var imidlertid varekonsumet for 1. kvartal 0,1 prosent høyere enn i 4. kvartal i fjor.

Kjøp av biler og drivstoff falt 3,1 prosent fra februar til mars og bidro til å trekke varekonsumet ned. Nedgangen må ses i sammenheng med sterk vekst i desember i fjor og januar i år. Konsumet av elektrisitet og brensel bidro også svakt til nedgangen.

Forbruket av mat og drikkevarer gikk opp 0,1 prosent, mens forbruket av andre varer var tilnærmet uendret fra februar til mars.

Uten justering for sesongvariasjoner var husholdningenes varekonsum 4 prosent høyere i mars i år i forhold til samme måned året før.

I februar i år besto varekonsumet av 35 prosent mat og drikkevarer, 10 prosent elektrisitet og brensel, 18 prosent kjøp og drift av biler og 37 prosent andre varer.

Internettsalg, salg på bensinstasjonene og dagligvarebutikkene hadde en økning i omsetningsvolumet fra februar til mars i år. Det samme gjelder bokhandlere, mens de fleste andre bransjer hadde en nedgang i denne perioden.

Virkedagskorrigerte tall viser at omsetningsvolumet til detaljhandelsbedriftene gikk opp med 0,9 prosent i perioden januar-mars i år sammenlignet med samme periode i fjor.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS