Nyheter

Reinsdyr, her fra Honningsvåg på Magerøya i Finnmark. Illustrasjonsfoto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix.

Mattilsynet vurderer å utrydde reinstamme

I kampen mot den alvorlige dyresykdommen skrantesyke vurderer Mattilsynet blant annet å utrydde en infisert villreinstamme i Nordfjella i Sogn og Fjordane.

Publisert Sist oppdatert

Oslo (NTB): Det går fram av en pressemelding fra Mattilsynet der de beskriver omfattende tiltak for å få bukt med sykdommen som først ble påvist i Norge i mars 2016.

Totalt har det blitt registrert tre tilfeller av sykdommen hos reinsdyr i Nordfjella, på ytterligere to tilsynelatende friske villrein etter tilfellet i 2016 og to tilfeller hos døde elg i Selbu etter 10.000 hjerneprøver av hjortedyr.

Mattilsynet ser alvorlig på dette og vurderer alvorlige tiltak etter råd fra landene i Nord-Amerika, der de har kjempet mot sykdommen i flere år.

– Vi er opptatt av å sikre sunne villreinbestander i Norge. Hvis vi ikke klarer å beskytte resten av Norges tamrein, villrein og annet hjortevilt, så kan konsekvensene bli store, sier seksjonssjef Karen Johanne Baalsrud i Mattilsynet.

Myndighetene har allerede forbudt transport av hjortedyr mellom fylker og ut av landet.

Blant alternativene til å utrydde eller redusere villreinstammen, vurderes fysiske avsperringer for å hindre kontakt mellom ulike flokker av dyr.

I samråd med Miljødirektoratet, NINA og Veterinærinstituttet skal de også vurdere hvorvidt de skal sette inn friske dyr i området etter en «tomperiode».

Skrantesyke smitter ikke til mennesker, men kjøtt fra skrantesyke hjortedyr kan ikke spises, ifølge Mattilsynet. (©NTB)

Powered by Labrador CMS