Nyheter

Roger Askil Joya (i midten) fra restauranten Sabi Omakase i Stavanger fikk onsdag sin første stjerne i den nordiske Michelin-guiden. Foto: Jessica Gow/TT / NTB scanpix

Michelin-stjerne til sushirestaurant i Stavanger

Sushirestauranten Sabi Omakase i Stavanger har fått sin første stjerne i den nordiske Michelin-guiden. Maaemo i Oslo beholder sine tre.

Publisert Sist oppdatert

Sushirestauranten var på forhånd en av de norske favorittene til å få sin første Michelin-stjerne.

– Jeg er virkelig overveldet over denne anerkjennelsen. Dette gir ny giv til å videreutvikle nordisk edomae (den klassiske sushi-varianten, red.anm.). Jeg ønsker å være til inspirasjon og fremme bruken av den unike, norske sjømaten, sier sushikokk Roger Asakil Joya, som er medeier i restauranten sammen med Njål Gaute Solland og Arild Ask Bringeland.

Stjernen ble tildelt under et arrangement i Stockholm onsdag av Michael Ellis, den internasjonale direktøren for Michelin-guiden.

– En slik prestasjon gjøres ikke alene – vi er en stor organisasjon med utrolig flinke kokker, servitører og andre medarbeidere som gjør denne jobben hver dag, sier Njål Gaute Solland.

Beholder stjernene

Oslo-restauranten Maaemo fikk som første norske restaurant tre stjerner i fjor og beholder disse i år.

– Jeg føler det ikke som at vi har beholdt stjernene, men at vi har vunnet dem igjen, sa Maaemo-kokk Esben Holmboe Bang fra scenen da det var bekreftet at restauranten beholdt stjernene.

– Gratulerer så mye med Michelin-stjernen til vårt medlem Sabi. Stor stas og svært positivt for både Stavanger og Norge som reisedestinasjon, sier NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold i en kommentar.

Også Statholdergaarden og Kontrast i Oslo beholder begge sin ene stjerne. Statholdergaarden og Bent Stiansen beholder dermed sin stjerne for tjuende år på rad.

Grand Old Man

– Bent Stiansen er kokkebransjens «grand old man» som alltid leverer kvalitet. Han er en ener i å utdanne de beste lærlingene, utrolig hyggelig mot kundene, og han er engasjert i å bringe god mat til folket gjennom dagligvarekampanjer. Stjerner kommer og går, Bent Stiansen består, sier Krohn Devold.

Re-Naa i Stavanger fikk i fjor sin stjerne som første norske restaurant utenfor Oslo. Restauranten beholder stjernen i år, slik at oljebyen nå kan skilte med to Michelin-restauranter.

Restaurant Eik og Smalhans i Oslo beholder også sine plasseringer under kategorien Bib Gourmand – som er nivået under selve stjernene og som lister opp restauranter som serverer «god mat til en moderat pris», ifølge guiden.

Stjerne til Færøyene

Også flere restauranter i det øvrige Norden deltok i stjernedrysset. Lille Færøyene fikk for første gang en stjerne med restauranten KOKS i Torshavn. Også Island fikk sin første Michelin-stjerne til restauranten Dill i Reykjavik.

Men vinneren var utvilsomt Danmark, der hele fire nye restauranter fikk sin første stjerne, og to restauranter fikk to stjerner. I Sverige fikk to restauranter en stjerne. Finland fikk ingen nye. Totalt er det nå 247 restauranter i Norden med i den nye utgaven.

Den første Michelin-guiden kom i 1900 og ble delt ut gratis til alle i Frankrike som eide en bil. Det var riktignok bare 3.000 personer, og nesten alle bodde i Paris. Formålet med guiden var å få folk til å kjøre bil ut på landet for å slite dekkene sine, slik at de måtte kjøpe nye, og for at flere skulle skaffe seg bil og dermed trenge dekk.

Powered by Labrador CMS