Nyheter

Fiskeriminister Per Sandberg. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk, NTB scanpix

Motstanden øker mot Sandbergs fiskeforslag

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) har fått kritikk for forslaget om å avvikle torsketrålernes pliktsystem. Tirsdag kommer saken opp til høring.

Publisert Sist oppdatert
(NTB): Tidligere har Senterpartiet, SV og Arbeiderpartiet tatt til motmæle mot forslaget. Nå får regjeringen også motstand fra støttepartiene.

–Leveringsplikten er en bærebjelke og jeg tror ikke dette er rette veien å gå, sa Dagrun Eriksen i Nordland KrF til NRK mandag.

I helgen gikk Venstres landsmøte inn for å opprettholde leveringsplikten.

– Det er ikke akseptabelt at verdifulle fiskeressurser med en tilhørende leveringsforpliktelse blir sendt til lavkostland for bearbeidelse, het det i vedtaket.

Leveringsplikten består av tre ordninger som samlet skal sikre aktivitet med fiskemottakene i Nord-Norge og hindre juks med kvoter og råstoff. Sandberg vil avvikle systemet mot en avkorting på 20 prosent av verdien på aktivitetspliktige torskekvoter.

Sandberg mener imidlertid at leveringsplikten er utdatert, og at ordningen i realiteten har liten oppslutning. Endringene vil skape forutsigbarhet og legitimitet, har han tidligere sagt til NTB.

Forslaget har høstet kraftig motbør i fiskerimiljøet og lokalsamfunn i nord. Sju kommuner pluss fylkeskommunene Nordland, Troms og Finnmark vil si sin mening når Stortingets næringskomité åpner høring tirsdag ettermiddag. Høringen åpner med uttalelser fra LO og Norges Fiskarlag, og senere følger innspill fra konsern som Lerøy Seafood og Nergård.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS