Nyheter

Nord-Norge på vaffeltoppen

Nordmenn elsker vafler, og aller kraftigst banker vaffelhjertet blant nordlendinger, ifølge Coop.

Publisert Sist oppdatert
Ingen steker mer vafler enn befolkningen i Nordland, Troms og Finnmark. Dette viser tallene analysebyrået Nielsen har tatt ut for nærbutikkjedene Coop Marked og Matkroken i forbindelse med den store vaffeldagen 25. mars. Tallene er basert de nesten tre millioner ferdige vaffelposemiksene som ble solgt i Norge i 2016.

– Uansett om man lager røren fra bunnen av eller ved hjelp av en posemiks, er det enkelt å servere vafler. Og det er mye av grunnen til at vafler er en perfekt matrett. Den elskes av gamle og unge, er lettvint å lage og passer like godt til hverdags og fest, som i nistepakken på tur. Kombinasjonen av å være ujålete, folkelig og god gjør den til en norsk klassiker, sier assisterende kjededirektør Ingjerd Vestengen i Coop Marked og Matkroken i en pressemelding.

De «offisielle» oversiktene over Norges nasjonalretter inneholder typiske middagsretter som fårikål og kjøttkaker, mens vaffelplaten glimrer med sitt fravær. At den ikke er funnet verdig en plass på slike lister, forundrer kjededirektøren.

– Det er flere land der vaffel er en spesialitet, men den har lange og stolte tradisjoner også i Norge. Fredagsvaffelen er nærmest en institusjon på mange norske arbeidsplasser og det finnes knapt et idrettsarrangement uten vafler til salgs. Og besøker vi sjømannskirken i utlandet er vafler med brunost en selvfølge.

Salget av vaffelmiks er høyest rundt påske, 17. mai og skolestart. Lavest er salget i sommermånedene og rundt jul. Færrest poser vaffelmiks selges i Rogaland og derfra øker salget desto lenger nord i landet man reiser.

– På Vestlandet serveres ofte sveler som erstatning for vaffelen, og det finnes for øvrig mange lokale varianter av oppskrifter og tilberedningsmetoder av den kjente vaffelplaten. Eksempelvis har pølse i vaffel blitt et fenomen i Østfold og et fast innslag når Moss spiller fotballkamp, sier Vestengen.

Powered by Labrador CMS