Nyheter

I fjor ble kasser med frø fra Japan og USA deponert i frølageret på Svalbard. Denne uken kommer det frø som kan bidra til spirende matproduksjon i Syria. Verdens største sikkerhetslager for frø, Svalbard globale frøhvelv, ligger i permafrost, 1.300 kilometer nord for polarsirkelen. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

Nye frø fra Syria til Svalbard

Frø fra krigshelvetet i Syria til frøhvelvet på Svalbard gir håp om raskere matproduksjon når freden en dag kommer.

Publisert Sist oppdatert
(NTB-Mats Rønning): Denne uken vil frø som tidligere er tatt ut av hvelvet, for første gang bli lagret på nytt. Det dreier seg om rundt 14.000 frøposer fra korn og belgplanter som er dyrket fram i Libanon og Marokko.

Opprinnelig dreier det seg om frø fra Aleppo i Syria som ble hentet tilbake fra frøhvelvet i 2015.

– Selv i permafrost har frø begrenset holdbarhet. At nye frø kommer tilbake til frøhvelvet etter å ha blitt dyrket fram, er veldig viktig. Disse frøene kan bidra til at matproduksjonen i Syria raskere kommer i gang igjen når krigshandlingene er over. Dette kan være et spørsmål om liv eller død for mange mennesker, sier landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) til NTB.

Reiser til Svalbard

Dale skal selv delta under frødeponeringen onsdag. Dit kommer også generaldirektør Aly Abousabaa i ICARDA, det internasjonale forskningssenteret for tørrlandsjordbruk, som tidligere holdt til i Aleppo.

Senteret arbeider for å sende opp mer frø og vurderer fortløpende om det er behov for flere uttak fra hvelvet, opplyser Landbruksdepartementet. De 14.000 frøposene som nå skal deponeres, er om lag halvparten av beholdningen som ble hentet ut høsten 2015.

– Det er avgjørende å ta vare på frøtyper som er tilpasset det lokale jordsmonnet og klimaet, slik at frøene kan hentes tilbake dersom katastrofen rammer. Det lar seg ikke gjøre å bruke norske korntyper i Syria, sier Dale.

Orkideer

Landbruksministeren er stolt over det globale frølageret på Svalbard, som tar hånd om rundt 900.000 frøtyper fra ulike verdenshjørner.

– Det er en stor og betydningsfull oppgave å ta vare på alt genetisk materiale som er viktig for matsikkerheten og inntektene til det enkelte land. For meg er det et privilegium å få være med på noe som er usedvanlig viktig, sier Dale.

At det onsdag også vil bli deponert frø fra orkideer, er første gang i frøhvelvets historie. Det dreier seg om frø fra 230 orkidésorter fra Myanmar. Landets miljøvernminister Ohn Winn vil selv delta under lagringen.

Myanmars orkideer trues ved at regnskogen forsvinner som følge av klimaendringer og ulovlig hogst. I forbindelse med kongeparets besøk i 2014 fikk Myanmar i gave muligheten til å bruke frøhvelvet på Svalbard til langtidslagring.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS