Nyheter

Meieribestyrer Trond Lund i Rørosmeieriet foran meieriets nye varmepumper.

Rørosmeieriet sparer energi med ny teknologi

Rørosmeieriet har investert i ny CO2-varmepumpeteknologi for å utnytte varmen fra lufta utenfor meieriet.

Publisert Sist oppdatert

Melka du får levert til butikken har ikke alltid vært kald. For å bli kvitt skadelige bakterier, varmer meieriene opp melka til over 70 grader for så å kjøle den ned igjen, en prosess som kalles pasteurisering.

Pasteurisering krever mye energi. Ved det økologiske meieriet på Røros har de gjort mye for å gjenvinne denne energien.

– Kunsten er å kjøle ned melka på en gunstig måte, og i stedet for å kjøle den ned med kaldt vann, bruker vi heller kald melk som skal varmes opp, forklarer meieribestyrer Trond Lund ved Rørosmeieriet.

Fortsatt må det mye varmtvann til for å varme opp melka. Med 1,5 millioner kroner i støtte fra Enova har Rørosmeieriet investert i CO2-varmepumper som henter varme fra luften utenfor meieriet.

– Vi er jo godt kjent med varmepumper, men når varmepumper klarer å produsere vann opp mot 80–90 grader begynner det å bli kjempeinteressant for oss som meieri, sier Lund.

Rørosmeieriet er først i Norge – og kanskje i verden – med å ta i bruk denne typen varmepumpeteknologi i full skala. Tiltaket vil spare meieriet for nesten 500 000 kWh og nærmere 150 tonn CO2-utslipp i året.

Powered by Labrador CMS