Nyheter

Slår et slag for restevafler

Opplysningskontoret for Meieriprodukter oppfordrer folk til å lage restevafler på vaffeldagen lørdag – for å unngå matsvinn.

Publisert Sist oppdatert

Å kaste mindre mat og å redusere matsvinn får stadig mer oppmerksomhet blant nordmenn. En enkel måte å unngå matsvinn på, er å bruke rester i en vaffelrøre. Melk, yoghurt, syrnet melk eller rømme som har gått ut på dato, kan utmerket godt brukes til vafler. Lørdag 25. mars feirer vi den internasjonale vaffeldagen, og Opplysningskontoret for melk oppfordrer til å lage restevafler av det du har i kjøleskapet.

Undersøkelser viser at en halv million nordmenn ukritisk heller ut melk som har gått ut på dato uten å hverken se, lukte eller smake på den. De fleste produkter holder mye lengre enn «best før»-datoen, og å bruke matvarer som nærmer seg utløpsdato i vaffelrøren er en smart måte å unngå å kaste den på.

Nordmenn flest er glade i vafler, men det er litt forskjell på menn og kvinner når det gjelder inntaket. Mens nesten halvparten av norske menn (49 %) spiser vafler minst en gang i måneden, er det 43 % av kvinnene som gjør det samme. Det er også flest vaffelspisere blant de godt voksne blant oss, 53 % i gruppen over 60 år spiser vafler en gang per måned eller oftere, mens andelen unge i alderen 15-24 år ligger på 44 %.

Tallene viser også at nesten 6 av 10 (57 %) i Midt-Norge spiser vafler så ofte, mens bare 1 av 3 (34 %) Oslo-boere gjør det samme. Den samme tendensen ser vi på pannekakespising, så begge deler er tydeligvis tradisjon som er godt forankret blant trønderne. Men over hele landet har nordmenn ulike tradisjoner og vaner for hva de putter i vaffelrøren og hva de liker å putte oppå vaflene

Den offisielle forklaringen på vaffeldagen er at vi i middelalderen feiret Vår frue (jomfru Maria) den 25. mars. Det var dagen da jomfru Maria fikk budskapet fra engelen Gabriel om at hun skulle føde Jesusbarnet akkurat ni måneder senere. Vaffeldagen feires i dag over hele verden og markerer et skille mellom vinter og vår.

Powered by Labrador CMS