Nyheter

Suppe fra samlebånd sparer miljøet

En livsløpsanalyse viser at Toto tomatsuppe gir 80 prosent lavere miljøbelastning enn en tilsvarende hjemmelaget variant, forteller Orkla.

Publisert Sist oppdatert
Orkla har i samarbeid med den svenske forskningsinstitusjonen RISE gjort en full livsløpsanalyse (LCA) av Toro tomatsuppe og sammenlignet resultatet med en hjemmelaget suppe basert på hermetiske tomater. Analysen viser at tomatsuppen fra Toro gir rundt 80 prosent lavere miljøbelastning. Med 6 millioner solgte suppeposer tilsvarer det en årlig reduksjon i CO2-utslipp på rundt 600 tonn.
– Vi er opptatt av å bidra til å redusere klimagassutslippene. Derfor er det gledelig å se resultatene fra analysen, som viser at TORO tomatsuppe er et godt miljøvalg i hverdagen, sier konsernsjef Peter A. Ruzicka i Orkla i en pressemelding.
Hovedårsaken til at Toro tomatsuppe gir betydelig lavere miljøbelastning enn en tilsvarende hjemmelaget variant, er knyttet til transport av ingredienser. Tomatene i Toro-suppen tørkes tett på der de dyrkes; dermed unngår man å frakte store mengder vann.
– Å gjennomføre livsløpsvurderinger vil være et viktig verktøy for oss for å dokumentere produkters miljøpåvirkning og identifisere miljømessige forbedringspotensialer, samt gjøre riktige valg i produktutvikling, sier Inger Johanne Eikeland, direktør HMS i Orkla.
Livsløpsanalysen av tomatsuppe
  • Oppskrift på vanlig hjemmelaget tomatsuppe basert på hermetiske tomater.
  • Alle råvarer er veid inn, og ev. svinn, som skrell fra gulrøtter, er også veid.
  • Rester i tomatboks er veid etter at den er tømt som normalt i kjelen.
  • All emballasje er veid (hver enkelt del, som flaske, glass, lokk, etikett, plastfilm etc.).
  • Suppen er kokt opp som anbefalt, og koketid er tatt med i beregningene.
Powered by Labrador CMS