Nyheter
Sushirestauranter selger ulovlig fisk man kan bli syk av
Matkontrollen TV 2 DNA-testet fisk fra ti sushi-restauranter i Oslo. De avslørte at man kan bli syk av fisken som serveres.
De fleste anser sushi som sunt, men Matkontrollens undersøkelse viser at det ikke nødvendigvis er tilfelle. Matkontrollen har tatt DNA-prøver fra tunfisk, kveite og smørfisk solgt ved 10 sushirestauranter i Oslo.
– Alle som hadde smørfisk på menyen solgte egentlig fisken escolar. Denne fisken er ikke tillatt å selge som sushi i Norge, fordi du kan bli syk av den, sier programleder Solveig Barstad i Matkontrollen og til TV2.no.
Tunfiskprøvene viste at det var tunfisk de hadde kjøpt, men det var jukset med både kveite og smørfisk.
– Tre av restaurantene solgte oss escolar som kveite. To av disse solgte oss escolar både som kveite og som smørfisk, sier Solveig Barstad.
Malcolm Jobling, professor i akvakultur ved Universitetet i Tromsø, anbefaler ingen å spise escolar.
– Fisken er veldig feit, og problemet med escolar er at fettypen er av feil sort. Den inneholder knapt noe omega 3 i det hele tatt. Den inneholder fettstoffer som er nærmest ufordøyelige. Fisken har faktisk blitt brukt i folkemedisinen som avføringsmiddel, sier Jobling til Matkontrollen.
Christopher Elliot er en av Europas fremste eksperter på matjuks, og ledet etterforskningen av hestekjøttskandalen i 2013. Han er sjokkert over Matkontrollens funn og mener norske myndigheter må ta dette på alvor, fordi det kan påvirke folks helse. Han har ikke hørt om denne typen matjuks i Europa før.
Innslaget kunne du se på Matkontrollen i går, torsdag.