Nyheter

Illustrasjonsfoto: Jan-Morten Bjørnbakk NTB / scanpix

Sushirestauranter selger ulovlig fisk man kan bli syk av

Matkontrollen TV 2 DNA-testet fisk fra ti sushi-restauranter i Oslo. De avslørte at man kan bli syk av fisken som serveres.

Publisert Sist oppdatert

De fleste anser sushi som sunt, men Matkontrollens undersøkelse viser at det ikke nødvendigvis er tilfelle. Matkontrollen har tatt DNA-prøver fra tunfisk, kveite og smørfisk solgt ved 10 sushirestauranter i Oslo.

– Alle som hadde smørfisk på menyen solgte egentlig fisken escolar. Denne fisken er ikke tillatt å selge som sushi i Norge, fordi du kan bli syk av den, sier programleder Solveig Barstad i Matkontrollen og til TV2.no.

Tunfiskprøvene viste at det var tunfisk de hadde kjøpt, men det var jukset med både kveite og smørfisk.

– Tre av restaurantene solgte oss escolar som kveite. To av disse solgte oss escolar både som kveite og som smørfisk, sier Solveig Barstad.

Malcolm Jobling, professor i akvakultur ved Universitetet i Tromsø, anbefaler ingen å spise escolar.

– Fisken er veldig feit, og problemet med escolar er at fettypen er av feil sort. Den inneholder knapt noe omega 3 i det hele tatt. Den inneholder fettstoffer som er nærmest ufordøyelige. Fisken har faktisk blitt brukt i folkemedisinen som avføringsmiddel, sier Jobling til Matkontrollen.

Christopher Elliot er en av Europas fremste eksperter på matjuks, og ledet etterforskningen av hestekjøttskandalen i 2013. Han er sjokkert over Matkontrollens funn og mener norske myndigheter må ta dette på alvor, fordi det kan påvirke folks helse. Han har ikke hørt om denne typen matjuks i Europa før.

Innslaget kunne du se på Matkontrollen i går, torsdag.

Powered by Labrador CMS