Nyheter

Bente Avseth-Bakke (midten) og Kjetil Nesse fra Nortura med Spesialitet-merket. Til høyre: Fagsjef for Spesialitet hos Matmerk, Marit Strand. Foto: Jon T. Pedersen / Bladet Kjøttbransjen

Tørrhengt bacon får Spesialitet-merket

Gilde tørrhengt bacon fra Vega får Spesialitet-merket. Matmerks fagjury mener baconet fra Vega er «rikt på smak med en behagelig balanse mellom det salte og det røkte».

Publisert Sist oppdatert

– Dette er veldig stas, sier Bente Børsheim, en av de elleve bøndene som står bak Gilde Edelgris fra Vega, i en pressemelding fra Matmerk.

Spesialitet-merket ble delt ut av Matmerk i forbindelse med NM i kjøtt på fredag, og er et informasjonsmerke for norskprodusert mat og drikke med unike kvaliteter.

Gamle tradisjoner

– Det er dette vi jobber for, å lage produkter som er gode på smak, basert på lokale råvarer, som bidrar til verdiskaping i området og samtidig tar vare på tradisjoner, sier Børsheim.

Vegagrisen får tangmel høstet på Helgelandskysten tilsatt i fôret, i tråd med gamle nordnorske tradisjoner. Tang er en kilde til mineraler, og å fôre med tang har fra gammelt av vært en viktig del av kystbondens fôrgrunnlag.

På Vega har svineprodusentene lang tradisjon for tett samarbeid, og kanskje er det dette som har gjort Vegagrisen til det den er i dag. Kjøttet er kjent for saftig smak og god kvalitet, og har fått flere priser for gode produksjonsresultater.

Viktig anerkjennelse

Gilde tørrhengt bacon fra Vega er laget av sideflesk uten ben som saltes, tørkes og bøkerøkes og deretter tørkes ytterligere frem til ønsket kvalitet og smak er oppnådd.

– Dette setter vi veldig pris på. Spesialitet-merket er en viktig anerkjennelse og dokumentasjon av produktets unike kvalitet. Det er også viktig for å få vist fram stolte norske matprodusenter, og merket hjelper forbrukerne til å finne norsk kvalitetsmat, sier leder i Nortura Kjøttcompagniet, Bente Avseth-Bakke, som tok imot merket.

Sortimentet i produktserien Edelgris fra Vega består i dag av indre- og nakkefilet, bøkerøkte koteletter, koteletter og nakkekoteletter, tørrhengt og bøkerøkt bacon, hverdagsbiff og surret skinkestek, bøkerøkte og kokte svineknoker, lettsaltet rå svineknoker og bøkerøkte kjøttpølser.

Powered by Labrador CMS