Nyheter

Torskebein kan gi millioninntekt

Dersom fiskeindustrien får tak i kollagenet fra fiskebeina kan det bety millioninntekt.

Publisert Sist oppdatert

Det hevder forskningsinstituttet Nofima. Forskere har fått dette til i laboratoriet. Nå skal de bekrefte om det også er mulig i industri.

‒ Kollagen i fiskebein er en verdifull ressurs vi tror industrien har mulighet til å anvende, sier forsker Sissel Albrektsen (bildet) i en pressemelding.

Til arbeidet har Nofima fått midler fra FORNY2020, som er Forskningsrådets program for å bringe resultater fra offentlig finansiert forskning fram til markedet.

Årlig går 160 tusen tonn torskeavskjær på sjøen. En grunn til at det kastes, er at det ikke lønner seg for fiskere å ta vare på.

‒ Det er mye bein i avskjæret, og næringsstoffene i beina er lite tilgjengelige og har derfor lav nytteverdi, sier forsker Sissel Albrektsen ved Nofima i Bergen.

Blant annet er det mye av proteinet kollagen i fiskebein. Kollagen kan brukes i antirynkekremer, kosttilskudd, og har potensiale som helsefremmende ingrediens i laksefôr.

For å få tak i kollagenproteinet må fiskebeina avmineraliseres. Albrektsen og kollegaer har allerede utviklet en prosess for å frigjøre mineraler i fiskebein. De har også kommet langt med å optimalisere prosesser for å frigjøre proteiner.

Målet er å frigjøre minst 85 prosent av det kollagenrike proteinet i torskebein. Verdien ved å utnytte mineraler og proteiner i torskebein tilsvarer 400-900 millioner kroner per år, avhengig om man utvikler produkter til akvakultur eller næringsmidler.

Powered by Labrador CMS