Nyheter

Fem måneder etter at den politiske normaliseringen med Kina ble annonsert, møter norsk laks de samme hindringene i Kina, men Norges sjømatråd har tro på at de praktiske hindringene kan ryddes av veien før sommeren. Foto: Terje Bendiksby, NTB scanpix

Venter fortsatt på Kina-åpning for norsk laks

Åpningen for norsk laks i Kina lar fortsatt vente på seg. Norges sjømatråd håper at fiskeriministerens Kina-besøk skal bidra positivt.

Publisert Sist oppdatert
(NTB-Jan-Morten Bjørnbakk): Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) innledet mandag et tre dager langt besøk i Kina. Med seg har han en næringslivsdelegasjon med norske sjømataktører. De håper alle på at den politiske normaliseringen av forholdet mellom Norge og Kina også skal materialisere seg i nye og enklere rammebetingelser for eksporten av fersk fisk, og særlig laks, til Kina.

– Vi håper at normaliseringen vil skje i løpet av kort tid, og at vi kan gå inn i sommeren med et mer eller mindre fullstendig normalisert forhold med samme markedsadgang som vi hadde tidligere, sier Asbjørn Vaarvik Rørtvedt som er direktør for markedsinnsikt og markedstilgang i Norges sjømatråd, til NTB.

Fortsatt karantene

Etter at utenriksminister Børge Brende for fem måneder siden kunngjorde en full normalisering av de diplomatiske og politiske forbindelsene med Kina, har dette ikke slått ut i økt eksport av fisk fra Norge til Kina.

Med noen få unntak er det fortsatt ikke mulig å få fersk laks inn i Kina uten en omfattende karantenetid som i praksis stanser eksporten. I fjor ble det eksportert nær 3.000 tonn laks til Kina, noe som ga en markedsandel på 2 prosent. Kontrasten er stor til 2011 da norsk laks hadde en markedsandel på 94 prosent i Kina.

– Til nå har man hatt en enighet på politisk nivå. Men vi står fortsatt overfor de samme praktiske markedsadgangsutfordringene som tidligere, knyttet til matsikkerhet og avtaler mellom matmyndighetene. Dette regimet må ryddes av veien før vi igjen kan få ferske produkter inn i Kina. Det er ingen som vil sende laks til markedet hvis de er utrygge på om den kommer inn, sier Rørtvedt.

Kan bli forløsende

Han understreker at det har vært mange gode møter mellom norske og kinesiske matmyndigheter som gir grunn til optimisme.

– Fiskeriministerens besøk i Kina denne uken er kjempeviktig. Det samme var statsministerens besøk i april. Den siste tiden har vi med jevne mellomrom også hatt kinesiske delegasjoner i Norge. Vi håper at Sandbergs besøk denne uken blir konkret forløsende på de praktiske hindringene, sier Asbjørn Vaarvik Rørtvedt til NTB.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS