Nyheter

Vi jobber mindre for maten nå enn noen gang før

Utviklingen viser at vi stadig må arbeide mindre for å kjøpe den samme maten – en utvikling som har holdt seg stabil over 33 år.

Publisert Sist oppdatert

I 1984 måtte vi jobbe 4 timer og 30 minutt for den samme maten som i dag bare koster oss 1 time og 22 minutt med arbeid.

– Vi bruker stadig mindre andel av lønna vår på mat. Undersøkelsen avkler myten om at maten her til lands koster mye ettersom maten aldri har utgjort så lite av et husholdningsbudsjett. Ved å kjøpe norsk mat får du trygg og bærekraftig mat til en fornuftig penge, sier administrerende direktør Ola Hedstein i Norsk Landbrukssamvirke.

I Norge har vi høyt lønns- og kostnadsnivå. I 2014 gjennomførte Norsk Landbrukssamvirke en undersøkelse som viser at nordmenn er blant de i Europa som må jobbe minst for å betale for samme matkurv.

– Norske bønder og samvirkebedrifter er konkurransedyktige på pris relativt til det særnorske lønns- og kostnadsnivået. Men i Norge har ikke effektiviseringen gått på bekostning av kvalitet og krav til måten maten skal produseres på. Undersøkelsen viser tydelig en bred folkelig støtte til matproduksjon på den norske måten», sier Hedstein.

Powered by Labrador CMS