Nyheter
Vil ha kommunedugnad for redusert matsvinn
Norge skal redusere matsvinn med 50 prosent innen 2030. Nå oppfordrer klima- og miljøministeren landets kommuner til å bli med på dugnad.
Flere av landets kommuner er allerede godt igang med tiltak for å redusere svinnet:
Kristiansand kommune vedtok i fjor at byen skal kaste minst mat i landet og har blant annet innført det de kaller goodie-bags på byens serveringssteder for å gjøre det mer akseptert å ta med mat hjem, skrev Fædrelandsvennen i juli.
Også Trondheim kommune er igang med et prosjekt for å redusere matsvinn i kommunale virksomheter og å utarbeide klimavennlige menyer. I en søknad til klimadirektoratet skriver kommunen at målet er å gi ansatte og beboere i kommunen økt kunnskap om konsekvenser av å kaste mat.
I Norge kastes det årlig rundt 350.000 tonn brukbar mat. Godt over halvparten av dette svinnet oppstår hos forbrukerne.
– Gjennom å redusere matsvinnet, sparer vi penger. Vi sparer også miljøet, og vi bruker maten til det den er ment for – mat. Økt fokus på matsvinn kan også føre til økt fokus på matkvalitet, sier Helgesen.
(©NTB)