Nyheter

«5 om dagen» er ett av flere kostholdsråd, hvor vi oppfordres til å spise 5 porsjoner med frukt, bær og grønnsaker hver dag. Men hvor stor er egentlig en porsjon og teller fryste varer med? Foto: Frukt.no

5 om dagen er viktig, men vanskelig for mange

Hele 96 prosent mener de vet hva begrepet 5 om dagen går ut på og 71 prosent mener mener det er viktig å spise 5 om dagen. Allikevel er det bare 17 prosent som sier de får det til hver dag.

Publisert Sist oppdatert

Det viser en ny undersøkelse gjennomført av Skuterud Kløvstad AS på oppdrag fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.

«5 om dagen» er ett av flere kostholdsråd, hvor vi oppfordres til å spise 5 porsjoner med frukt, bær og grønnsaker hver dag. I en pressemelding forklarer Opplysningskontoret hva rådet innebærer.

En porsjon tilsvarer 100 gram. Det vil si at målet er 500 g frukt, bær og grønnsaker hver dag, fordelt på halvparten frukt og bær og halvparten grønnsaker. Både friske, fryste, hermetiske og varmebehandlede frukt, bær og grønnsaker teller med. Tørket frukt kan også inngå som del av anbefalingene, men porsjonsstørrelsene bør justeres ned, og man bør velge produkter som ikke er tilsatt sukker. Et glass juice kan telle med som 1 av 5 om dagen. Når vi drikker juice er mye av fibret fjernet og da også noen av helseeffektene. Derfor anbefales det at vi ikke drikker mer enn 1 av porsjonene som juice.

– Frukt, bær og grønnsaker er et pluss for det du spiser. Ulike farger på grønnsakene forteller om ulike virkestoffer som har ulike effekter på kroppen. Derfor er det smart å spise alle regnbuens farger - hver dag, sier Cathrine Øverås Frisvold, ernæringsfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt i pressemeldingen.

Her kan du få flere råd om hvordan du og kundene dine skal kunne innfri ernæringsrådet på en enkel måte.

Powered by Labrador CMS