Nyheter

EU-oppvask om snøkrabbe

Publisert Sist oppdatert
(NTB-Johan Falnes): Konflikten med EU om snøkrabbe vil havne i domstolen i Haag hvis ikke Norge kommer tilbake til forhandlingsbordet, advarer EU-parlamentariker Jaroslaw Walesa.

Torsdag var EUs fiskerikommissær Karmenu Vella innkalt til oppvaskmøte i plenum i EU-parlamentet i Strasbourg. Der var det satt av én time til debatt om konflikten mellom EU og Norge om fangst av snøkrabbe utenfor Svalbard.

Norge valgte i desember å bryte forhandlingene med EU.

Den polske EU-parlamentarikeren Jaroslaw Walesa har fulgt konflikten tett. Han er overbevist om at saken vil havne i den internasjonale domstolen i Haag hvis ikke samtalene kommer i gang igjen de nærmeste månedene.

– Jeg håper vi kan løse dette mellom oss. Men hvis vi ikke klarer det, må vi åpenbart gå til retten. Der er jeg sikker på at vi vil vinne, sier Walesa til NTB.

Kontroversielle lisenser

Bakteppet for konflikten er at Norge nekter fartøyer fra EU å fange snøkrabbe i fiskevernsonen utenfor Svalbard.

Det har provosert EU, som mener Svalbardtraktaten gir europeiske fiskere rett til å fange like mye snøkrabbe utenfor Svalbard som Norge.

Forhandlingsbruddet kom da EUs fiskeriministre vedtok at europeiske fartøyer også i 2018 skulle få fangstlisens.

Norge har stått fast på at EU ikke har noen rett til å dele ut lisenser uten norsk samtykke. Fiskeriministrenes vedtak oppfattes derfor som uakseptabel selvtekt.

Fastlåst

Det norske tilbudet har vært en kvotebytteavtale der EU får en kvote på 500 tonn snøkrabbe av Norge. Men kvotebytte vil si at Norge ikke gir fra seg én krabbe gratis. Skal EU få snøkrabbe, må det skje i form av en byttehandel der Norge får noe annet tilbake.

Det har EU så langt avvist. Holdningen har vært at EU-fartøyer skal ha samme rett til å fange snøkrabbe utenfor Svalbard som norske fartøyer.

Walesa mener på sin side at kvotebytte kan være en god løsning.

– Hvis europeiske fartøyer skal fange snøkrabbe i fiskevernsonen utenfor Svalbard, bør EU åpenbart se etter måter å kompensere norske fartøyer på andre steder, sier han.

Men det forutsetter at Norge kommer tilbake til EU med et mer realistisk tilbud, understreker EU-parlamentarikeren, som er sønnen til fredsprisvinner Lech Walesa.

Ønsker nullstilling

Kvoten for norske fartøyer er i dag åtte ganger så stor som de 500 tonnene Norge har satt av til kvotebytte. Walesa kaller dette en "ekstrem" tilnærming til forhandlingene.

Han mener Norge nå bør nullstille konflikten ved å stanse all fangst, også for norske fartøyer.

– Hvis vi begynner der, kan vi gå inn i forhandlinger, sier Walesa.

Snøkrabben er relativt ny i området. Den ble første gang observert i Barentshavet av russiske forskere i 1996, og siden har det bare kommet mer og mer av den. Eksperter tror arten etter hvert kan bli en milliardindustri for Norge.

Denne erkjennelsen førte til at Norge i 2014 bestemte seg for å regulere fangsten. Det var da EUs fartøyer ble kastet ut.

Ankesak

EUs svar var å tildele egne fangstlisenser, noe som ble gjort første gang for ett år siden.

Situasjonen ble kraftig tilspisset i januar i fjor. Da ble den latviske båten Senator tatt i arrest for ulovlig fangst på den såkalte Sentralbanken utenfor Svalbard. Senator hadde med seg EU-lisens, men ble likevel ilagt millionbot i Norge.

Senator ble felt i tingretten, men anket til Hålogaland lagmannsrett. Der startet behandlingen av saken denne uka.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS