Nyheter

Astrid Furholt gjennomførte den siste, lange etappen og førte Krone-Isen til Polpunktet.

Krone-isen fremme på Sydpolen

Publisert Sist oppdatert

Etter måneder med bitende kulde, sterke vindkast og tøffe påkjenninger har Krone-isen fullført reisen fra Kristiansand til Sydpolen og skrevet seg inn i polarhistorien.

– Dette er veldig symbolsk for oss, Krone-isen har en helt spesiell betydning som bærer av norsk kulturhistorie gjennom tidene, sier administrerende direktør Paal Hennig-Olsen i Hennig-Olsen Is i en pressemelding.

– Med dette prosjektet ønsket vi å sette norsk iskrem på verdenskartet. Vi ønsket også å bidra til at norske kvinner får en større plass i polarhistorien, sier Hennig-Olsen.

Godt beskyttet og forseglet i en spesialsylinder startet Krone-isen i August sin reise sørover mot Antarktis. Den har overlevd varme lasterom, innreiseforbud og ikke minst faren for å bli spist opp underveis. Den har reist over kontinenter med båt, fly og til slutt, flere hundre kilometere i pulken til Astrid Furholt.

På Sydpolplatået var iskremen endelig i sitt rette element, med temperaturer ned mot 50 effektive kuldegrader.

106 år etter at Roald Amundsen ble den første til å nå polpunktet, har Norge på nytt skrevet et kapittel i polarhistorien.

På iskremfabrikken i Hannevika i Kristiansand var mange involvert i arbeidet med å forberede Krone-isen på den tøffe reisen: Spesialsylinderen ble utviklet og frysefasiliteter underveis ble kartlagt for å sikre at iskremen ikke smeltet gjennom de varmere strøk på vei sørover.

På iskanten i Antarktis tok Astrid Furholt over ansvaret for Norges nasjonale is-ikon. Den fikk sin egen plass i pulken og sammen med Astrid har den tilbakelagt 1200 kilometer inn og opp til polpunktet. Krone-isens ekspedisjon fra Norge tok omlag fire og en halv måned.

– Vi arbeidet lenge med å finne egnet «påkledning» til Krone-isen uten at den blir for tung. Oppdraget var at iskremen måtte tåle støt, harde påkjenninger og varmegrader. Selv om det er kaldt i Antarktis kunne solen varme opp pulken og innholdet på dagtid, og det var avgjørende at temperaturen inni pulken ikke ble for høy.

– Prosjektet har skapt masse engasjement og skaperkraft internt. Da beskjeden om at Krone-isen hadde kommet intakt frem til polpunktet, sto jubelen i taket! sier Paal Hennig-Olsen.

EGEN SYLINDER: Hennig-Olsen Is laget en spesialsylinderen som skulle sørge for at Krone-Isen holdt seg kald gjennom den lange reisen.
LIGGER TRYGT: I denne sylinderen lå Krone-Isen i ferden frem til Sydpolen.
Powered by Labrador CMS