Nyheter

Illustrasjonsfoto: Heiko Junge, NTB scanpix

Lakrispipene tilbake til butikkene

Publisert Sist oppdatert

Lakrispiper har vært ute av sortimentet til norske butikker som følge av et forbud i 2012. Først nå, seks år senere, kommer de tilbake etter en endring i tobakkskadeloven.

I tråd med tobakkonvensjonen til EU, ble aldersgrensen for salg av tobakksvarer utvidet i 2012 til også å gjelde for tobakksimulerende produkter. Dette inkluderte lakrispipene, som frem til nå bare har vært å få kjøpt på taxfree-butikker til kunder over 18 år. Med en endring i tobakkskadeloven, i kraft siden 2017, gis det nå unntak fra oppstillingsforbudet og aldersgrense for kjøp av lakrispiper.

Merkevaresjef Ann Cathrin Irgens i Cloetta er glad for at forbudet nå er opphevet:

– Det er svært gledelig nyhet at nordmenn nok en gang kan kjøpe Skipper´s Pipes i norsk dagligvare. En hel generasjon har vokst opp med lakrispiper, og det er fantastisk å kunne gjeninnføre et produkt med så mye historie bak seg, sier Irgens i en pressemelding.

Hun mener det ikke er tvil om at folket savnet lakrispipene etter forbudet inntraff, og viser til at taxfree-butikkene til Travel Retail Norway gikk fra å selge lakrispiper for et par hundre tusen til fem millioner kroner i 2016.

En annen forklaring kan være at mange har kjøpt lakrispiper i protest mot det de har oppfattet som et dusteforbud. Samtidig er det liten tvil om at eksponeringen lakrispipene har fått blant annet på Gardermoen flyplass, knapt kunne vært bedre. Om Travel Retail Norway fortsetter å gi like god hylleplass til lakrispiper i taxfree-utsalgene når produktene blir alment tilgjengelige, gjenstår å se. Ann Cathrin Irgens er i alle fall positiv:

– Vi er naturligvis veldig glade for at alle som vil unne seg lakrispiper nå kan få tak i dem, ikke bare de som har vært på reise, sier merkevaresjefen.

Powered by Labrador CMS