Nyheter

Mattilsynet anmelder selskaper for salg av syk laks til Kina

Publisert Sist oppdatert

Mattilsynet mistenker et eksportfirma og et lakseslakteri for å ha eksportert laks fra oppdrettsanlegg med fiskesykdommen PD til Kina. Det er et brudd på lakseprotokollen med Kina.

– Vi har anmeldt virksomhetene til politiet og suspendert dem fra eksport til Kina. I tillegg øker vi kontrollen av eksporten av fersk laks til Kina for å sikre oss at aktørene følger kravene i lakseprotokollen, sier administrerende direktør Harald Gjein i Mattilsynet i en pressemelding.

Kina og Norge undertegnet i fjor en lakseprotokoll der partene ble enige om at det kun kan eksporteres laks fra oppdrettsanlegg uten mistanke eller påvisning av fiskesykdommene ILA eller PD. Kravet gjelder på oppdrettsanleggsnivå og ikke på sone- eller fylkesnivå. Ansvaret for å oppfylle fiskehelsekravet har lakseprodusentene og eksportørene.

Kravet om PD- og ILA-fri laks er et fiskehelsekrav og har ingenting med mattrygghet å gjøre. Laks med PD-virus er trygg å spise.

– Likefult må sjømataktørene respektere kravene og følge dem, sier Gjein.

Det er eksportfirmaet Ocean Quality AS og lakseslakteriet Bremnes Seashore AS Mattilsynet mistenker for å ha eksportert laks fra anlegg med PD.

– På grunn av politietterforskningen kan vi ikke uttale oss om saken. Virksomhetene er inntil videre suspendert for lakseeksport til Kina, sier Gjein.

På bakgrunn av anmeldelsen og de kinesiske inspeksjonene neste måned, øker Mattilsynet kontrollen med eksportpartier med fersk laks til Kina. Konkret må eksportører dokumentere bedre hvilke oppdrettsanlegg laksen kommer fra. I tillegg vil Mattilsynet kontrollere flere vareparti.

– Vi må sikre oss at eksportsystemet fungerer, at eksportaktørene er sitt ansvar bevisst og følger kravene i lakseprotokollen, sier Gjein.

Kinesiske myndigheter er orientert om anmeldelsen og tiltakene med økt kontroll. Mattilsynet har tett dialog med dem via ambassaden og fortsetter planleggingen av inspeksjonen neste måned.

- Norske myndigheter har arbeidet lenge og lagt ned mye ressurser for få til en lakseavtale med Kina. Ansvaret for å følge avtalen har næringsaktørene, og vi forventer at kravene følges, avslutter Gjein.

Powered by Labrador CMS