Nyheter

Norsk Kylling er kåret til Årets Snuoperasjon 2017

Publisert Sist oppdatert

Den Rema-eide kyllingfabrikken på Støren i Trøndelag har vært i hardt vær etter flere år med røde tall og negativ oppmerksomhet rundt utslipp, forurensning og arbeidsforhold.

Etter en enorm snuoperasjon, og med Miljøfyrtårn-sertifisering på plass, har Norsk Kylling klare ambisjoner for en grønnere fremtid.

– Vi ønsker å bygge verdens mest energismarte produksjonsanlegg i Orkdal, sier administrerende direktør Kjell Stokbakken i Norsk Kylling til Miljøfyrtårns nettside.

På bakgrunn av bedriftens store miljøforbedringer og innsats for å bidra til en grønn fremtid for lokal næringsmiddelproduksjon, er Norsk Kylling tildelt prisen for Årets Snuoperasjon 2017.

– Det er mildt sagt imponerende å se hvordan Norsk Kylling har tatt tak i sine miljøutfordringer, fått kontroll over egen drift og klart å snu en negativ trend. De har vist et tydelig og brennende ønske om å forbedre seg, både fra ledelse og ansatte, og at det lønner seg å ta miljøansvar, tenke nytt og være fremtidsrettet. Jeg håper dette får flere innen norsk industri til å se nytten av å ta tak i sine miljøproblemer, sier leder for marked og kommunikasjon i Stiftelsen Miljøfyrtårn, Linn Grøtberg.

– Norsk Kylling er opptatt av å være en ansvarlig næringsmiddelprodusent som tar hensynet til miljø på alvor. Å bli sertifisert som Miljøfyrtårn har gitt oss gode verktøy for strukturert fokus på miljø. Samtidig er vi utrolig stolt over å bli tildelt prisen for Årets Snuoperasjon, sier Kjell Stokbakken.

Sammen med 340 ansatte og rundt 150 lokale bønder produserer Norsk Kylling hvitt kjøtt til forbrukere i hele Norge. Med en fortid med betydelige miljøutfordringer, kritikk og avvik fra tilsynsmyndigheter, får Norsk Kylling i dag utelukkende gode tilbakemeldinger, og ingen avvik. Miljøfyrtårn-sertifisør Ada Myhren mener virksomheten er et eksempel til etterfølgelse:

– Det er sjeldent å se en så godt forberedt virksomhet til sertifisering, der ingen avvik ble funnet!

Noen av de viktigste tiltakene Norsk Kylling har igangsatt er:

HÅNDTERING AV SØL OG SPILL

  • Dokumentert kontroll på renseanlegg mht. utslipp. (Norsk institutt for naturforskning (NINA) gjør resipientundersøkelser i Gaula som viser at Norsk Kylling ikke påvirker elva negativt slik de tidligere har gjort)
  • Redusert klimagassutslipp i løpet av 2016 på 5,2 % (tilsvarende 288,4 tCO2e. Hovedsakelig på grunn av bytte fra diesel til propan)
  • Inngått avtaler som sikrer bedre utnyttelse av biprodukter

ARBEIDSMILJØ

  • Opprettet en egen velferdskomite som jobber med trivselstiltak for de ansatte
  • Ansatt flere av tidligere innleide arbeidere, og sikret ordnede arbeidsforhold for alle
  • Etablert fast struktur på informasjon til ansatte (bl.a. månedlig «internavis»)
  • Pusset opp fellesarealer
  • Igangsatt tiltak for å fremme fysisk aktivitet, som treningstilbud med instruktør, trimpostkasser og sykle til jobben aksjon
  • Økte ressurser på HMS og HR
  • Både tillitsvalgte og verneombud kan stolt meddele at arbeidsmiljøet er blitt betydelig forbedret.

HMS

  • Opprettet systematikk i HMS arbeidet
  • Førstehjelpskurs for alle ansatte
  • Implementert Miljøfyrtårn i Internkontrollen, samt i prosedyrer for blant annet transport, avfall og innkjøp
  • Etablert en forbedringsstruktur og trygghet for å melde avvik (ansatte får Flax-lodd for innmeldte HMS-avvik og forbedringsforslag)


* Juryen besto av: Ann-Kristin Ytreberg (daglig leder i Stiftelsen Miljøfyrtårn), Linn Grøtberg (leder –marked og kommunikasjon i Stiftelsen Miljøfyrtårn), styreleder Are Tomasgard (LO) og nestleder Camilla Gramstad (VIRKE).

Powered by Labrador CMS