KBS

Må pakke om: Endringene i tobakkskvotene har tilsynelatende ikke gitt noe kunderush til snusskapene på norsk side av grensen. Derimot har de skapt store utfordringer for taxfree-butikkene. Illustrasjonsfoto: Are Knudsen

Tobakk: Lite hjelp i kvotekutt

Ved nyttår ble kvotene for hvor mye tobakk nordmenn får ta med inn i landet, kraftig nedjustert. Shell-retailer Rune Andersen har ikke sett at det har bidratt til økt salg på norsk side av grensen. Tvert om.

Publisert Sist oppdatert

For norske tobakksbrukere ble det fra nyttår færre penger å spare på å reise over grensen til Sverige, eller å handle på taxfree. Kvotene ble kraftig redusert, noe som ikke minst merkes godt i taxfree-butikkene.

Har liten effekt

Etter det Dagligvarehandelen erfarer, har ikke imidlertid ikke endringene vært like merkbare for de svenske grensehandelsbutikkene. Her selges rullene i standardemballasje, og det er ingen begrensninger på hvor mye man får kjøpe. Kanskje velger mange å kjøpe like mye som før, og ta sjansen på at de ikke blir stoppet i tollen?

Noe av tanken bak å kutte i tobakkskvotene var nettopp å demme opp for grensehandelen. Den effekten har ikke Shell-retailer Rune Andersen sett mye til. Andersen driver i alt elleve Shell-stasjoner, flere av dem tett opp mot svenskegrensen. Der har tobakkssalget gått ned, ikke opp.

– Ja. Begge de to stasjonene nærmest grensen har solgt mindre snus og tobakk enn før de nye kvote-reglene ble innført. Om jeg ser på stasjonen på Ås, som ligger lenger fra grensen, er salget uforandret, fastslår Andersen.

For tidlig

Markedslederen innenfor snus i Norge, Swedish Match, kan heller ikke gå god for at deler av snussalget har flyttet seg fra taxfree og grensehandel til de norske utsalgsstedene.

– Når det gjelder taxfree-salget, er det for tidlig å trekke konklusjoner fordi vi sammenligner med fjoråret, med stengte flyplasser på grunn av pandemien, sier kommunikasjons-direktør Nils Erlimo i Swedish Match Norge.

– Hva grensehandelen angår, er det gått for kort tid til at vi har noe godt svar, legger han til.

Bratt fall

I taxfree-butikkene, derimot, er det ingen tvil om i hvilken retning pilen peker: rett ned. Men nedgangen er ikke like stor som reduksjonen i kvotene skulle tilsi. Når man skal ut av Norge, er det nemlig ingen begrensinger på hvor mye tobakk man får kjøpe, i motsetning til når man er på vei inn i landet.

– Folk kjøper litt mer på vei ut enn tidligere, men det er likevel snakk om et betydelig fall i salget, opplyser kommunikasjonsdirektør Haakon Dagestad i Travel Retail Norway, som driver taxfree-butikkene på de største flyplassene i Norge.

Må pakke om

Salgsnedgangen er dog ikke den største utfordringen de endrede kvotene har fått for taxfree-aktøren:

– Vi er nødt til å pakke om alle tobakksproduktene manuelt. Vi fikk 16 dagers varsel om de nye reglene. Som om dét er tid nok til å få en internasjonal industri med standardiserte forpakninger til å legge om produksjonen, sier en hoderystende Dagestad.

– Hvor lenge må dere holde på med dette?

– Tilsynelatende i det uendelige. Sigarettkartonger og snusruller må deles opp og pakkes om. For løssnus innebærer det å pakke ned fra fem bokser til tre, mens porsjonssnus, hvor kvoten tidligere var 15 bokser, nå må pakkes opp fra fem til syv.

– Det høres arbeidsintensivt ut?

– Vi bruker to dagsverk hver dag på ompakkingen.

Sporbarhet

Det jobbes for tiden må å få på plass et internasjonalt system, Track and trace, for sporbarhet av tobakksprodukter. Systemet er allerede på plass i flere land, og det er bestemt at det også skal innføres i Norge.

– Det vil bli en utfordring når vi må pakke produktene ut av emballasjen. At produsentene bygger om hele produksjonslinjer for en svært begrenset del av det norske markedet, det skjer ikke, så vi er i en dialog med tollmyndighetene om hvordan man skal håndtere dette, opplyser Dagestad, som oppgitt konstaterer:

– Dette er politisk bestemt før det er faglig utredet.

Tobakkskvotene
Fra 1. januar 2023 inntraff nye kvoter ved innførsel av tobakk til Norge.
De nye kvotene er som følger:
100 sigaretter, 125 gram andre tobakksvarer eller 100 gram nikotinvarer og 100 sigarettpapir.

­

Powered by Labrador CMS