Frukt & grønt

Skadelig markedsføring av kosttilskudd – vanlig mat er bra nok

Mattilsynet har sett på bruken av ulovlige påstander om kosttilskudd, og publiserte nylig en rapport som avslørte at hele 90 prosent av produktene som inngikk i prosjektet var markedsført med medisinske påstander.

Publisert Sist oppdatert

Dette er ulovlig, sier ernæringsrådgiver Iselin Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) i en pressemelding.

Mattilsynet konkluderer i sin rapport at alt for mange aktører spiller på typiske helseplager i befolkningen og at markedsføringen stadig sees på som mer kynisk og aggressiv.

– Det kunne jeg ikke vært mer enig i. Utallige kosttilskudd har i lang tid blitt markedsført som mirakelkurer som er helt nødvendig for god helse. Markedsføringen spiller på folks usikkerhet rundt egen helse, kropp og kosthold, forteller Sagen.

Kostrådene er mer enn gode nok, men fire av fem spiser ikke «5 om dagen».

– Friske voksne mennesker trenger ikke ta kosttilskudd. Unntaket er for vitamin D, og noen grupper; som eldre og spedbarn, anbefales tilskudd gjennom hele året. For mange vil det nok også være fornuftig med vitamin D-tilskudd i vinterhalvåret.

Ernæringsrådgiveren påpeker at det ikke er noen grunn for at friske voksne mennesker skal ta kosttilskudd dersom man ellers har et sunt kosthold.

– Har man et kosthold i tråd med Helsedirektoratets anbefalinger, er det ingen problem å dekke behovet for næringsstoffer. Problemet er at mange ikke spiser nok frukt og grønt, ifølge frukt- og grøntstatistikken er det kun én av fem som spiser de anbefalte «5 om dagen».

– Et sunt kosthold trenger ikke være vanskelig. Tenk mer på hva det er smart å spise mer av, fremfor hva vi bør spise mindre av.

Ernæringsrådgiveren oppfordrer til å fylle halve tallerken med frukt og grønt hver gang, hver dag, og forteller hvor lett det kan gjøres gjennom dagen.

– Brødskiver med frisk salat, toppet med paprika, agurk og tomat tilsvarer halvparten grønt. En smoothie gir mye nyttig næring. En frisk salat på halve middagstallerkenen og noen gulrotstrimler eller frukt til kveldskosen gir kroppen det den trenger av frukt og grønt. Gjør det enkelt.

­

Powered by Labrador CMS