Leverandørnytt

Hedret unik asparges

Hvit Asparges fra Hvasser har fått tildelt merket Spesialitet, og den er helt unik i Norge. Den hvite delikatessen bruker hele tre år fra frø til høsting, og kan bare nytes fra mai til Sankthans.

Publisert Sist oppdatert

­Hvasser Hvit Asparges dyrkes på et kystnært område ytterst på Hvasser i Vestfold. Her er det matjord av gammel kalkrik havbunn og et sandholdig jordsmonn som er perfekt for asparges.

– Den hvite aspargesen fra Hvasser er sprø og saftig, med lekker sødme og delikat avrundet smak. Et helt unikt produkt med tydelig adresse til hvor den dyrkes, sier Maj-Britt Aagaard i en pressemelding fra Stiftelsen Norsk Mat.

Aagaard sitter i fagjuryen i Spesialitet som står for tildelingen.

Den hvite aspargesen gror under jorda og får derfor ikke farge som den grønne aspargesen.Den har et tykt skall som må skrelles før bruk.

– Når du har kjøpt fersk, hvit asparges må du sette den kjøleskapet i et glass med vann. Da holder den flott og frisk. Og så må du huske å skrelle den før du koker den i 5-6 minutter. Da blir den perfekt, sier aspargesbonde Edvart Freberg fra Hvasser Asparges.

Spesialitet er et offisielt informasjonsmerke som tildeles den beste lokalmat- og drikke. Merket skal løfte fram lokalmat- og drikke med særlige kvaliteter og gjøre den enkel å finne i butikken.

Bak merkeordningen Spesialitet står Stiftelsen Norsk Mat, en uavhengig stiftelse opprettet av Landbruks- og matdepartementet. Stiftelsen Norsk Mat har også ansvaret for Kvalitetssystem i landbruket og merkeordningen Nyt Norge.

Det er i dag litt over 500 matprodukter i Norge som er godkjent for å bruke Spesialitet.

Powered by Labrador CMS