Nyheter

En «stek» av linser og havregryn er et grønt alternativ til ribbe.

1 av 10 unge ønsker seg en grønnere julemiddag

Hvis de unge selv fikk velge menyen på julaften, ville nærmere en av ti valgt seg vegetarmat.

Publisert Sist oppdatert

I en undersøkelse gjennomført i desember av analyseselskapet YouGov på oppdrag fra Opplysningskontoret for brød og korn tyder nemlig svarene på at unge er mindre tradisjonsbundne enn eldre når det kommer til mat på julaften.

På spørsmål om hva slags mat de ville spise på julaften om de selv fikk velge, svarer 15 prosent av 18-29-åringene at de kunne tenkt seg å spise kalkun, 9 prosent kunne tenke seg and, og 10 prosent ville valgt pizza.

Og 9 prosent svarer altså at de kunne tenkt seg å spise vegetarmat på julaften om de selv fikk velge.

– Det å spise plantebasert mat oppleves som bærekraftig og er dessuten godt for magen, sier daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.

Nordbø tror unge sier at de kunne tenke seg en grønnere julemat både på grunn av det økende miljøengasjementet og et behov for å utfordre tradisjonene litt.

– Salater, byggotto og rotgrønnsaker passer for eksempel fint til jul. Julegrøt og de tradisjonelle julekakene er som oftest vegetariske og kan enkelt gjøres veganske med plantebaserte alternativer til meieriprodukter og egg, sier Nordbø.

Dette vil vi helst spise på julaften:

  • Ribbe av svin (40 prosent)
  • Pinnekjøtt (39 prosent)
  • Kalkun (10 prosent)
  • Skinkestek (6 prosent)
  • Lutefisk (5 prosent)
  • Torsk (5 prosent)
  • And (5 prosent)
  • Koldtbord (4 prosent)
  • Vegetarmat (4 prosent)
  • Pizza (3 prosent)
Powered by Labrador CMS