Nyheter
De færreste bør unngå gluten
Ifølge Nordbø finnes det ingen data eller studier som tyder på at gluten er farlig, men 1-2 prosent av befolkningen tåler ikke gluten fordi de har sykdommen cøliaki. Det finnes heller ingen beviser for at gluten er usunt. Glutenfritt brød kan derimot inneholde mer stivelse og mindre proteiner, mineraler og næringsstoffer – og kan derfor være mindre sunt enn vanlig brød.
– Brød og kornprodukter er bra for oss mennesker, og en god kilde til viktige næringsstoffer. Helsemyndighetene anbefaler at vi spiser grove kornprodukter hver dag. I glutenfrie brød blir glutenet (proteinet i kornet) fjernet, slik at det i hovedsak kun er stivelse igjen. For deg som for eksempel vil ned i vekt, er det nettopp stivelse du bør holde deg unna, fordi det er tomme kalorier, sier Torunn Nordbø.
Fakta om gluten
- Gluten finnes naturlig i alle norske kornslag utenom havre.
- Gluten gjør at gjærbakst hever seg under bakeprosessen.
- Personer med cøliaki må unngå å spise gluten.