Nyheter

Prisen på ris har steget kraftig etter indisk eksportforbud.

FN: Prisen på ris har steget kraftig etter indisk eksportforbud

Prisen på ris på har steget betydelig på verdensmarkedet etter at India, som er verdens største riseksportør, innførte eksportforbud av ris, ifølge FN.

Publisert Sist oppdatert

Mens de globale prisene på mat totalt sett sank noe i august, steg prisen på ris med 9,8 prosent sammenlignet med måneden før. Risprisen er nå den høyeste på 15 år, opplyser FNs matprogram (FAO) fredag.

– Usikkerhet rundt varigheten av forbudet og bekymringer over eksportrestriksjoner har ført til at mange ledd i forsynings- og leveransekjeden nå holder tilbake sine lagerbeholdninger, reforhandler kontrakter eller slutter å komme med pristilbud. Dermed begrenses det meste av handelen til kun små kvanta, sier FAO i sin månedlige rapport.

India innførte i juli eksportforbud av ris etter at kraftig monsunregn ødela store risavlinger. Forbudet gjelder hvit ris som ikke er basmati. India står for over 40 prosent av verdens riseksport, og flere land frykter at de ikke vil få tak i nok mat.

Ris er en av de viktigste basisvarene i verden, og prisen har økt betydelig de siste årene også som følge av koronapandemien, krigen i Ukraina og konsekvensene av værfenomenet El Nino.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS